Головний зміст

201641Суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, вирішив стягнути з покупця квартири на користь спадкоємця продавця вартість цієї квартири за наслідками визнання договору купівлі-продажу недійсним. У задоволенні зустрічного позову покупця про відшкодування сплачених ним за цим договором коштів було відмовлено.

 

 

Суди мотивували рішення тим, що договір вчинено без згоди органу опіки та піклування, хоча на час його укладення у спірній квартирі був зареєстрований неповнолітній син продавця. Після смерті батька син успадкував право вимагати застосування наслідків недійсності правочину у вигляді двосторонньої реституції, за правилами якої спірна квартира має бути повернута правонаступнику. Однак вона була об’єднана з іншою квартирою, виділити її в натурі неможливо.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду зменшив суму відшкодування вартості майна, переданого за недійсним правочином, на суму, яку покупець сплатив за цим договором, з огляду на таке.

Вимога про повернення майна, переданого на виконання недійсного правочину, за правилами реституції може бути пред'явлена тільки стороні цього правочину. Кожна із сторін зобов’язана повернути іншій у натурі все, що вона одержала на виконання правочину, а в разі неможливості такого повернення – відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав і обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов’язків, що зазначені у ст. 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України).

Син продавця квартири успадкував майнове право вимагати застосування наслідків недійсності правочину у вигляді двосторонньої реституції, зокрема право вимагати повернення переданої за недійсним правочином квартири. Водночас він успадкував і обов’язок повернути покупцю гроші, сплачені за недійсним правочином.

Суди попередніх інстанцій не враховували, що за продаж квартири продавець отримав від покупця кошти, які використав на власний розсуд. Отже, у зв’язку із визнанням недійсним договору купівлі-продажу спірної квартири спадкоємець  зобов’язаний повернути покупцю сплачені ним кошти.

З повним текстом постанови КЦС ВС від 13 листопада 2019 року у справі № 0414/606/2012 (провадження № 61-10686св19) можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua/.