Головний зміст

VRP1Вища рада правосуддя 26 листопада 2019 року внесла зміни до Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя.

 

 

 

 

Доповідач – Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко повідомив, що відповідно до положень статті 22 Закону України «Про державну службу» з метою добору осіб, здатних професійно виконувати посадові обов’язки, проводиться конкурс на зайняття посади державної служби.

19 вересня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 117-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (набрав чинності 25 вересня 2019 року), яким змінено окремі положення порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби.

Також внесено зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року № 246.

Статтею 5 Закону України «Про державну службу» визначено, що особливості правового регулювання державної служби в системі правосуддя визначаються законодавством про судоустрій і статус суддів.

Відповідно до частини першої статті 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» призначення на посади державних службовців, працівників, які виконують функції з обслуговування, оплата праці та соціальні гарантії працівників апаратів місцевих, апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів, апарату Верховного Суду, секретаріатів Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України регулюються нормами законодавства про державну службу з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Частиною третьою вказаної статті Закону передбачено, що особливості проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя визначаються Положенням, яке затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України після консультацій з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

1 листопада 2019 року до Вищої ради правосуддя від Державної судової адміністрації України надійшов для погодження проект змін до Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя у відповідній редакції (лист Голови ДСА України від 28 жовтня 2019 року № 10-25900/19).

Листом від 20 листопада 2019 року № 8338/10-19 Національне агентство України з питань державної служби погодило цей проект Положення.

Заслухавши Голову Вищої ради правосуддя Овсієнка Андрія Анатолійовича, Вища рада правосуддя, керуючись статтею 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статтями 3, 30 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», вирішила внести зміни до Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя, виклавши його у новій редакції.

Зокрема, внесеними змінами визначено, що тестування на зайняття посад державної служби всіх категорій у судах, органах та установах системи правосуддя здійснюється на технічній базі судів, органів та установ системи правосуддя, а у разі неможливості – за попереднім погодженням на базі органів та установ, що належать до сфери управління Національного агентства України з питань державної служби.

Також затверджено механізм перевірки володіння іноземною мовою кандидатів на зайняття посад категорії «А» в судах, органах та установах системи правосуддя.

Запроваджено новий етап конкурсу – перевірку поданої особою інформації на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу.

Передбачено, що служба управління персоналом органу, в якому проводиться конкурс, перевіряє подану особою інформацію на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу. У разі невідповідності поданої інформації кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу, особа повідомляється про недопущення її до конкурсу.