Головний зміст

suddia sud femida zakonТаке рішення ухвалив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, переглянувши в касаційному порядку судові рішення у справі за позовом ПАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» до Державної служби геології та надр України, треті особи – Кабінет Міністрів України, Міністерство  екології та природних ресурсів України.

Позивач із 2009 року оскаржував бездіяльність Держгеонадр, що полягає у поверненні заяви та переліку документів позивачеві на видобування нафти, газу, конденсату (промислову розробку) на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі у Харківській області. У позові просив визнати таку бездіяльність суб’єкта владних повноважень протиправною, зобов'язати відповідача надати спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин, а також укласти з позивачем угоду про умови користування надрами, що є невід'ємною частиною спеціального дозволу.

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій позовні вимоги було задоволено. Ці рішення оскаржили в касаційному порядку відповідач і третя особа – Мінекології та природних ресурсів.

Верховний Суд двічі зупиняв провадження у справі, задовольняючи клопотання обох сторін про надання строку для примирення, але учасники процесу так і не скористалися цим інститутом, мирова угода не була укладена.

26 листопада 2019 року Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій у частині зобов’язання Державної служби геології та надр України  надати позивачеві спеціальний дозвіл на видобування надр на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі  та укласти із позивачем угоду про умови користування надрами, що є невід'ємною частиною спеціального дозволу. Суд ухвалив нове рішення, яким позов задовольнив частково – зобов’язав Держгеонадр повторно розглянути заяву видобувної компанії про видачу спецдозволу та розглянути заяву про укладення угоду щодо умов користування надрами.

Повний текст рішення буде виготовлено протягом п’яти днів.

З рішеннями у справі № 2а-7778/09/2670 (адміністративне провадження № К/9901/1975/18, К/9901/1976/18) можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://reyestr.court.gov.ua/.