Головний зміст

european court human rights oeКоли у Грузії декриміналізували злочин, за який було засуджено суддю (йшлося про винесення неправосудного рішення), прокуратура вирішила перекваліфікувати її дії на зловживання.

 

 

 

 

Ситуацію оцінював Європейський суд з прав людини у справі «Геленідзе проти Грузії» (№ 72916/10), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Суддя Манана Геленідзе була визнана винною у винесенні неправосудного рішення і засуджена до двох років ув’язнення.

Під час досудового розслідування вона втекла з Грузії, але була заарештована після повернення в країну. Після арешту вона подала апеляцію стверджуючи, що правопорушення, в якому вона була визнана винною, тим часом було декриміналізоване.

Проте під час слухання справи в апеляції суд задовольнив запит прокурора та перекваліфікував правопорушення на зловживання посадовим становищем. Вона була засуджена до двох років позбавлення волі.

Суддя звернулася до Європейського суду з прав людини відповідно до ч.1 та пп. «a», «b» ч. 3 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд / право бути негайно повідомленим про висунуті звинувачення, право на відповідний час та умови для підготовки захисту) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

По-перше, вона стверджувала, що правова перекваліфікація злочину, за який вона була засуджена, була свавільною, по-друге, вона скаржилася на те, що їй не було надано достатньо часу для того, щоб забезпечити свій захист відповідно до нових обвинувачень, оскільки заява прокурора про перекваліфікацію її правопорушення була подана в останній день апеляційного провадження.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 6 §1 та 3 (a) та (b) Конвенції та присудив 5 тис. євро відшкодування моральної шкоди.