Головний зміст

sud108У січні 2018 року пенсіонер органів прокуратури звернувся до суду з позовом до прокуратури, у якому просив визнати неправомірними дії цього органу щодо відмови у видачі довідки про заробітну плату для перерахунку пенсії та зобов’язати відповідача видати таку довідку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 657 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці працівникам прокуратури» станом на 1 вересня 2017 року.

Рішенням від 16 квітня 2018 року, ухваленим за результатами розгляду зразкової справи, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в задоволенні позову відмовив, а Велика Палата Верховного Суду залишила це рішення без змін виходячи з таких міркувань.

На час прийняття постанови № 657, з якою позивач пов’язує виникнення у нього права на перерахунок пенсії, а також на час його звернення до органу прокуратури із заявою про видачу довідки про заробітну плату з метою її пред’явлення до органу ПФУ для перерахунку пенсії частини 13 та 18 ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру», які визначали право на перерахунок пенсії працівникам прокуратури, втратили чинність, а визначення умов та порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури віднесено до повноважень Кабінету Міністрів України. При цьому Уряд України відповідний нормативно-правовий акт не прийняв і умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури не визначив.

На час звернення позивача із заявою про видачу довідки про заробітну плату положення нормативно-правових актів, якими затверджувалась форма такої довідки та визначався порядок її заповнення, втратили чинність, а іншого нормативного-правового акта, який би регламентував підстави, форму, зміст, механізм та суб’єкта видачі відповідної довідки, немає.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що за таких обставин, а також ураховуючи відсутність правових підстав для перерахунку пенсії позивача, у відповідача не було підстав для видачі позивачу відповідної довідки, у зв’язку із чим відмова в її видачі з одночасним роз’ясненням при цьому суті змін до пенсійного законодавства України не порушила прав та законних інтересів позивача.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 23 жовтня 2019 року у справі № 825/506/18 (провадження № 11-577заі18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85776329.