Головний зміст

european court human rights oeСуперечливі експертні висновки щодо ймовірного сексуального насильства не дали змоги правоохоронцям завершити кримінальне провадження обвинувальним актом. Справу було закрито. Потерпілий звернувся до Страсбургу.

 

 

 

Обставини аналізував Європейський суд з прав людини у справі  «M.M.B. проти Словаччини» (№ 6318/17), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Жінка звернулася до спеціалізованого центру, стверджуючи, що її дочка M.M.B. зазнала сексуального насильства від батька. Психологи вказали, що незвична поведінка дитини могла бути пов’язана з насильством.

Під час кримінального розслідування було проведено 7 експертиз, які мали протилежні висновки. Одні експерти стверджували, що не змогли визначити жодних ознак сексуального насильства і дитина мала яскраву уяву, інші ж виявили, що дитина не могла вигадати окремі історії, не переживши їх у минулому.

Останнє дослідження проводилося науково-дослідним інститутом для усунення розбіжностей. Експерти дійшли висновку про існування великої ймовірності того, що дитина зазнала сексуального насильства. А будь-які суперечності у свідченнях дитини можуть бути пояснені фактом триваючого процесу, який міг спричинити зміни у її поведінці та позиції. У висновку також зверталася увага на малюнки дитини, які свідчили про ймовірність сексуального насильства.

Тим не менше, слідчий припинив кримінальне провадження. Висновки останньої експертизи були визнані недостатніми для підтвердження насильства. Також слідчий послався на висновки попередніх експертиз, у яких зазначалося, що дитина плутала реальність з уявою, батько не виявляв ознак сексуального відхилення або агресії, а також те, що мати можливо маніпулювала заявником.

Від імені дитини мати звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, вона скаржилася на те, що органи влади не провели ефективного розслідування її тверджень про сексуальне насильство. Вона також стверджувала, що органи влади припинили судове переслідування попри те, що експерти підтвердили насильство над дитиною.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 10 тис. євро компенсації моральної шкоди.