Головний зміст

suddia sud femida zakonУ справі № 913/849/14 про банкрутство ДП «Луганський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», яке перебуває в процедурі санації, забезпечений кредитор – ПАТ «Українська інноваційна компанія» (Компанія) звернувся до господарського суду із заявою про відмову від забезпечення та просив визнати його конкурсним кредитором боржника.

 

Заява мотивована тим, що заставлене майно перебуває на території Луганської області, частина якої окупована, строк дії договорів застави закінчився, фінансування робіт з експлуатаційного утримання та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування Луганської області не здійснюється і звернути стягнення на майно неможливо.

Господарський суд Луганської області ухвалою від 18 лютого 2019 року, залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 11 червня 2019 року, відмовив у задоволенні заяви Компанії з підстав пропуску кредитором встановленого ст. 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» строку для подання такої заяви.

КГС ВС погодився з висновком судів попередніх інстанцій про наявність правових підстав для відмови в задоволенні заяви Компанії з огляду на таке.

Забезпечені кредитори можуть набути прав та обов'язків конкурсного кредитора за умови відмови від забезпечення. Водночас така відмова має бути здійснена з урахуванням строку, передбаченого ч. 1 ст. 23 Закону, яка встановлює граничний 30-денний строк від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство для заявлення конкурсними кредиторами своїх вимог до боржника.

В абз. 7 ч. 2 ст. 25 Закону визначено вичерпний перелік підстав для внесення змін до затвердженого господарським судом реєстру вимог кредиторів, а саме: за наслідками перегляду ухвали господарського суду в апеляційному та касаційному порядку або за нововиявленими обставинами, а також у разі правонаступництва.

Крім того, суд касаційної інстанції зазначив, що за умови доведення належними, достатніми та допустимими доказами обставини загибелі предмета застави заставний кредитор має право звернутися до суду на стадії ліквідації банкрута із заявою про внесення змін до реєстру вимог кредиторів та включення спірних вимог до четвертої черги задоволення вимог кредиторів. Однак у процедурі санації боржника черговість задоволення вимог кредиторів не змінюється, бо інакше це унеможливить виконання плану санації.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 7 листопада 2019 року у справі № 913/849/14 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/85710856.