Головний зміст

800924 w 300

Суд першої інстанції визнав недостовірною та такою, що порушує честь, гідність і ділову репутацію позивача, інформацію, розміщену на сайті Генеральної прокуратури України, а саме: фразу «Розпочато процедуру заочного засудження» /…/ стосовно /…/ позивача», зобов’язав ГПУ спростувати інформацію шляхом викладення на сайті згаданої фрази в такій редакції: «У відповідності до глави 24-1 Кримінального процесуального Кодексу України розпочато спеціальне досудове розслідування кримінальних правопорушень» /…/ стосовно /…/ позивача».

Апеляційний суд змінив рішення районного суду, визнав згадану інформацію недостовірною, зобов’язав ГПУ спростувати її в інший спосіб.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду скасував попередні рішення та відмовив у задоволенні позову з огляду на таке.

Позивач належно не обґрунтував, як саме зазначення терміна КПК України «процедура заочного засудження» замість «спеціальне досудове розслідування» порушило його права, честь, гідність та ділову репутацію, оскільки воно є складовою частиною загального процесу досудового розслідування.

Наведене положення узгоджується із ч. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Згідно з тлумаченням Європейського суду з прав людини принцип презумпції невинуватості означає заборону формування передчасної позиції, в якій би відображалася інформація про те, що особа, обвинувачена у вчиненні злочину, є винуватою ще до того, коли її вина була доведена відповідно до закону (рішення у справі «Мінеллі проти Швейцарії» від 25 березня 1983 року). Це стосується і висловлювань, вчинених посадовими особами про перебіг розслідування кримінального провадження, якщо такі твердження спонукають громадськість повірити у винуватість особи (рішення у справі «Буткевічюс проти Литви» від 26 березня 2002 року).

У рішенні Європейського суду з прав людини «Корбан проти України» від 4 липня 2019 року також зазначено, що ч. 2 ст. 6 згаданої вище Конвенції не дозволяє посадовим особам оголошувати особу винною до засудження цієї особи судом. Посадові особи повинні повідомляти громадськість про кримінальне розслідування, роблячи це обережно.

Посилання позивача, а також судів на те, що порушено презумпцію невинуватості, є безпідставним. В інформації, яку бажає спростувати позивач, відповідач ніяк не зазначив про винність позивача, а навпаки, інформує громадськість про розслідування певного кримінального провадження, не порушуючи презумпції невинуватості особи.

З постановою КЦС ВС від 20 листопада 2019 року у справі № 757/34493/15-ц (провадження № 61-20682св18) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://reyestr.court.gov.ua/.