Головний зміст

european court human rights oeКримінальний процес, включаючи його процесуальні аспекти, повинен бути змагальним і гарантувати рівність сторін обвинувачення та захисту. Це один із основних аспектів права на справедливий судовий розгляд.

 

 

 

 

На це звернув увагу Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Пасі проти Бельгії» (заява № 45597/09), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Едді Пасі було притягнуто до кримінальної відповідальності та засуджено за міжнародну контрабанду зброї. Серед матеріалів кримінальної справи, які використовував суд, були копії постанов про дозвіл на прослуховування телефону, прийняті в контексті іншої кримінальної справи щодо нього, що стосувалася контрабанди автомобілів, а також  результати проведених негласних заходів.

Засуджений стверджував, що прослуховування було умисно проведене у такий спосіб в обхід процедури. Але суди постановили, що ніщо не свідчить про те, що негласний засіб був проведений у незаконний спосіб, тому отримані дані не слід виключати із провадження. Крім того, факти торгівлі зброєю, пов’язані із підозрюваним, встановлені негласними заходами, лише підтверджували інформацію, отриману іншими способами. Відтак, право на захист чи право на справедливий судовий розгляд порушені не були.

Пасі звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись зокрема на пункт 1 статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, він скаржився на справедливість судового розгляду справи про зброю у зв’язку з відмовою сторони обвинувачення надати копії матеріалів іншої справи про угон автомобілів, зокрема підстав, на яких ґрунтувалися клопотання прокурора про надання дозволу на прослуховування телефону. Нерозголошення сукупності матеріалів у справі “автомобілі” позбавило  заявника переваги перевірки в конкретному суді законності заходів прослуховування, прийнятих в цій останній справі.

У Страсбурзі виходили з того, що будь-який кримінальний процес, включаючи його процесуальні аспекти, повинен бути змагальним і гарантувати рівність сторін обвинувачення та захисту: це один із основних аспектів права на справедливий судовий розгляд. У кримінальних справах право на змагальний процес передбачає, як для обвинувачення, так і для сторони захисту, можливість ознайомлюватися із запереченнями чи доказами, представленими іншою стороною, а також обговорювати їх.

У ЄСПЛ зазначили, що негласні заходи були дозволені суддею з дотриманням критеріїв форми та змісту. У судовому дозволі були вказані елементи, що обґрунтовують необхідність використання цього засобу розслідування, включаючи конкретні вказівки та факти, які обґрунтовували цей захід, причини, чому цей захід був необхідним для встановлення істини, осіб, які прослуховувалися та періоду виконання такого заходу.

Також високі судді зауважили, що заявник був засуджений не лише на основі доказів, отриманих внаслідок телефонного прослуховування. Хоча вони і мали певну вагу, вони не були єдиним доказом його вини.

Зважаючи на це ЄСПЛ погодився із позицією національних судів, що обвинувальний вирок стосовно заявника, не може вважатися заснованим на доказах, стосовно яких не можна було реалізувати свої права на захист. Обмеження щодо розкриття певних документів, захищених таємницею розслідування, були достатньо компенсовані змагальною процедурою судового процесу та процесуальними гарантіями.

Тож суд дійшов висновку, що кримінальному провадженню не бракувало справедливості щодо заявника.