Головний зміст

article3202Через півроку має наповну запрацювати Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

 

 

 

 

 

Відсьогодні набув чинності Закон України № 409-IX від 19.12.2019  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи". Цей Закон вносить зміни до п'яти законодавчих актів: Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального виконавчого кодексу України, Законів України про нотаріат, про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі.

Ключові положення законодавчих змін:

Закон посилює відповідальність для серійних педофілів аж до довічного позбавлення волі.

Запроваджується Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Держателем реєстру є Міністерство юстиції України, яке розроблятиме Положення про реєстр, порядок його формування та ведення.

Інформація про особу вноситиметься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили.

До реєстру потраплять відомості щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, злочину, за який його було засуджено, виду кримінального покарання, який до нього був застосований, інформацію про фактично відбуте ним покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду.

Інформація про особу виключається з реєстру у разі скасування обвинувального вироку або ухвали суду.

Право на отримання інформації щодо факту перебування конкретної особи в реєстрі мають:

сільські, селищні та міські голови, керівники державних адміністрацій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування - щодо осіб, які претендують на зайняття посади керівника навчального, медичного або іншого закладу чи організації, зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати їм послуги медичного, навчального чи соціального характеру малолітнім особам, та належать до їх сфери управління.

керівники дошкільних навчальних закладів, середніх навчальних закладів, позашкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я або іншої установи, організації, зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати послуги медичного, навчального чи соціального характеру таким особам, у зв’язку з вирішенням питання щодо прийняття особи на роботу;

будь-яка фізична особа щодо інформації про себе;

будь-яка фізична особа щодо інформації про іншу особу у разі наявності завіреної відповідно до вимог Закону України "Про нотаріат" згоди особи, щодо якої така інформація запитується".

Щодо самих засуджених встановлюється адміністративний нагляд терміном від одного року до двох років.

Міністерство юстиції України повинно розробити необхідні положення про Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом

Генеральний прокурор зобов’язаний протягом трьох місяців з дня початку роботи реєстру здійснити заходи щодо включення до реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення такого реєстру.

Щодо осіб, які вчинили злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.