Головний зміст

34534543534534534535Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону № 2456 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів».

 

 

 

Таке рішення підтримали 312 народних депутатів.

Метою законопроекту його автори називають розвантаження судів від розгляду значної кількості кримінальних проваджень колегіями в складі трьох суддів, що дозволить прискорити розгляд кримінальних проваджень в судах першої інстанції, зменшити кількість кримінальних справ, які передаються з одного суду до іншого у зв'язку з неможливістю сформувати колегію суддів.

Зазначимо, що на цю проблему неодноразово звертала увагу ГО «Асоціація слідчих суддів України». Робочою групою АССУ були направлені запити в усі місцеві суди України з пропозиціями внесення змін до ст.31 КПК України. Пропонувалося, щоб розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, за які передбачається покарання терміном більше десяти років, здійснювався колегією суддів тільки за клопотанням обвинуваченого.

З огляду на кадровий колапс, який переживає судова система останні кілька років, дану ініціативу підтримали більшість судів України. Після цього законопроект був направлений до ВРУ і зареєстрований, однак так і не був прийнятий.

Тепер до цього проблемного питання вирішили повернутися, результатом чого і стало прийняття у другому читанні проекту закону № 2455.

Для цього проектом вносяться наступні зміни в частину 2 статті 31 Кримінального процесуального кодексу України:

- зменшення кількості кримінальних проваджень, за якими передбачається можливість розгляду колегією суддів, шляхом заміни категорії злочинів: замість злочинів, за які передбачається покарання терміном більше десяти років пропонується передбачити злочини, за які передбачається покарання понад дванадцять років;

- розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, за які передбачається покарання терміном понад дванадцять років, колегією суддів тільки за клопотанням обвинуваченого.