Головний зміст

ksud1Велика палата Конституційного Суду України ухвалила Рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень розділу І, пункту 2 розділу ІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213VIII (далі – Закон № 213).

Цим Рішенням Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, якими передбачено підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах Закону № 213.

Перевіряючи зазначені положення на відповідність Конституції України, Конституційний Суд України виходить з того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах, і погоджувалися на таку працю через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788–XII.

Після внесення змін Законом № 213, їх право виходу на пенсію на певних умовах звужено. Вказане Конституційний Суд України розцінив як погіршення їх юридичного становища щодо права призначення пенсії.

Крім того, Суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується тверджень народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв’язку з їх невідповідністю вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України».

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.