Головний зміст

 
 
 
29.01.2015 м. Одеса
 
Стаття 3 Конституції України проголошує, що людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
 
Тим не менш, злочини проти найцінніших людських благ – життя та здоров’я особи становлять одну із найпоширеніших та визнаються одними з найнебезпечніших груп злочинних дій.
 
Злочини проти життя та здоров’я особи – це суспільно небезпечні та протиправні діяння, що посягають на життя й здоров’я особи, руйнують і спотворюють найцінніші блага, а також наражають на небезпеку заподіяння їм шкоди.
 
Зазначимо, що до даної категорії злочинів Кримінальний кодекс України відносить умисне вбивство (ст. 115 КК України), вбивство через необережність (ст. 119 КК України), умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини (ст. 117), умисне тяжке тілесне ушкодження (ст.121 КК України), умисне легке тілесне ушкодження( ст.125 КК України), катування (ст.127 КК України), залишення в небезпеці (ст. 135 КК України).
 
Загалом за 2015 рік до Київського районного суду м. Одеси надійшло 62 обвинувальних актів за даною категорією справ. Проведене узагальнення показало, що найбільше обвинувальних актів за вказаний період надійшло за ст. 115 КК України (умисне вбивство) – 16 кримінальних проваджень, з яких 12 було розглянуто з постановленням обвинувального вироку.
 
Також 11 кримінальних провадження надійшло за ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження), з них розглянуто з постановленням обвинувального вироку 8 справ.
 
За ст. 122 КК України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), надійшло до суду 8 обвинувальних актів, з яких відповідно розглянуто 6 з постановленням обвинувального вироку.
 
Переважна більшість засуджених даної категорії – це чоловіки віком від 20 до 60 років. Однак, серед справ за статтею «умисне вбивство» та «умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини» засуджені жінки віком від 18 до 40 років.
 
Серед злочинів, цієї категорії які скоєні неповнолітніми, превалюють умисні тяжкі тілесне ушкодження (ст.121 КК України).
 
При вчиненні даних злочинів більше половини засуджених знаходились у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
 
Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб застосовується запобіжний захід у вигляді застави, особистого зобов'язання та тримання під вартою.
 
Серед основних видів покарання переважну більшість становить позбавлення волі на певний строк, яке застосовано до 26 осіб по 12 кримінальним провадженням та обмеження волі , що застосований до 8 осіб.
 
Слід зазначити, що з 62 кримінальних проваджень по яким були винесені обвинувальні вироки до апеляційного суду Одеської області було направлянні 23 справи за апеляційними скаргами сторін. При перегляді рішень в апеляційній інстанції було скасовано 5 судових рішень, та 8 рішень було частково змінено. Також з них 6 справ були направленні до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, яким рішення Київського районного суду м. Одеси та апеляційного суду Одеської області залишено без змін.
 
Так, наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси від 21.08.2015 року засуджено особу А., яка 09.06.2015 року, приблизно о 00:00 годин, знаходячись біля будинку № 20 по вул. Архітекторській в м. Одесі, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин пов’язаних з конфліктною обстановкою на дорозі, керуючись мотивом помсти за образу у словесній формі, наявним в нього ножем умисно наніс удар в грудну клітину зліва К. тим самим застосував до нього насилля, що є небезпечним для життя в момент заподіяння, та спричинив йому тяжке тілесне ушкодження у вигляді: колото-різаного поранення лівої полонини грудної клітини, проникаюче в ліву плевральну порожнину з пораненням легені, яке супроводжувалось масивним крововиливом в ліву плевральну порожнину і проникненням повітря в ліву плевральну порожнину, а також ускладнилося розвитком малого лівостороннього гидроторакса і ателектазу шостого сегмента лівої легені.
 
Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 121 ч.1 КК України, та призначив йому покарання у вигляді 5 (п’яти) років позбавлення волі, але підставі ст. 75 КК України особу звільнено від відбування основного призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк в 1 (один) рік.
 
Узагальнення судової практики при розгляді даної категорії справ, свідчить, що суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, матеріали що характеризують особу обвинуваченого та обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.
 
Голова
Київського районного 
суду м. Одеси С. А. Чванкін