Головний зміст

602Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ці положення Конституції поширюються на всіх без винятку службових осіб, незалежно від того, чи виконують вони свої службові обов'язки у державному чи громадському апараті, в органах місцевого самоврядування або на окремих підприємствах, в установах і організаціях. Не має також значення службове становище особи (звання, ранг, чин, кваліфікаційний клас), відомча приналежність органу, характер і сфера його діяльності, обсяг повноважень або форма власності, на підставі якої створені та функціонують підприємства, установи і організації. Виконання службовими особами своїх службових функцій у порядку, передбаченому законом та іншими нормативними актами, забезпечує нормальну діяльність державного і громадського апаратів, а також апарату управління підприємств, установ та організацій.
 
Однак, дуже часто посадові особи із різних причин зловживають владою або службовим становищем (ст. 364 КК Украиїни), перевищують владу або службові повноваження (ст. 365 КК України), здійснюють службове підроблення та службову недбалість (ст. 366-367 КК України), вимагають хабаря (ст. 368 КК України).
 
Так, за 2015 рік до Київського районного суду м.Одеси надійшло з обвинувальними актами 37 кримінальних проваджень щодо злочинів у сфері службової діяльності, більша частина з яких стосується ст. 368 КК України – отримання хабара. До суду надійшло 19 таких справ, з яких 12 вже розглянуто з постановленням обвинувального в року, решта знаходяться на стадії судового слідства. При винесенні обвинувального вироку у 5 кримінальних провадженнях судом було застосовано ст. 75 КК України (звільнення від відбування покарання з випробуванням). У двох кримінальних провадженнях вироком призначено покарання у вигляді позбавлення волі до 3-х років, в інших – штраф у розмірі 17 тисяч гривень.
 
Вцілому за в 2015 році за вчинення злочинів за ст. 368 КК України Київським районним судом м. Одесі засуджено 12осіб.
 
Зазначимо, що переважна більшість засуджених відбувають покарання з випробуванням. Так, наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси від 18.03.2015 голова правління ГО «Автостоянка «Меркурій» засуджена до одного року позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків строком на 2 роки, без спеціальної конфіскації. Щодо засудженої судом було застосовано ст. 75 КК України, встановивши іспитовий строк 2 роки. По даній справі було встановлено, що в середині вересня 2014 року до керівника громадської організації звернулась громадянка, яка хотіла отримати місце на автомобільній стоянці. Знаходячись на своєму робочому місці, директорка розповіла про умови вступу до громадської організації, після чого повідомила відвідувачці, що згодна за 600 доларів США виділити їй місце вже з 1 жовтня 2014 року. Під час наступного візиту після оформлення документів відбулась передача зазначеної суми, після чого посадову особу було затримано.
 
17000 гривень штрафу з позбавленням права обіймати посади керівні посади в установах, організаціях та на підприємствах, незалежно від форм власності, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на один рік і шість місяців - отримала головний спеціаліст відділу з питань опіки та піклуванні Київської районної адміністрації Одеської міської ради. Жінка, знаходячись у службовому кабінеті, отримала від представника опікуна недієздатного неправомірну вигоду в сумі 500 доларів США. За цю суму посадова особо погодилась видати акт обстеження житлово-побутових умов частини житлового будинку.
 
Узагальнення судової практики при розгляді даної категорії справ,свідчить, що суд враховує ступіньтяжкості вчиненого злочину, матеріали що характеризують особу обвинуваченого, обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.
 
Голова Київського районного
суду м. Одеси С.А. Чванкін