Головний зміст

vsapravda info d7f3aПід час співпраці України з Венеціанською Комісією, останньою було надано більше 80 висновків з українських питань. Вказані висновки Венеціанської Комісії надавалися за зверненням органів Ради Європи, міністра юстиції, керівництва Верховної Ради України, тощо.

 

 

 

Водночас, такі ефективні і корисні форми співпраці з Венеціанською Комісією як надання резюме amicus curiae для використання Конституційним Судом України і висновків amicus ombud для використання Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини (у європейській правничій термінології: «омбудсман» або «обмудсвумен») – вже більше двадцяти років залишаються нереалізованими.

 

Саме тому, народний депутат Сергій Ківалов зареєстрував у ВРУ проект Закону 6362 від 13.04.2017 «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо правового врегулювання резюме amicus curiae і висновків amicus ombud Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) в роботі Конституційного Суду України і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини).

 

Документом пропонується:

  1. Надати Конституційному Суду України право в процесі провадження у справі звернутися до Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) із проханням про надання резюме amicus curiae з питань, що стосуються справи.
  2. Наділити Голову Конституційного Суду повноваженням представляти КСУ у відносинах з органами державної влади України та органами інших держав, міжнародними органами, міжнародними міжурядовими організаціями та їхніми органами.
  3.  Надати Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини право звертатися до Венеціанської Комісії з проханням про надання висновків amicus з питань, віднесених до компетенції Уповноваженого цим Законом.