Головний зміст

european court human rights oeНакладення органами адвокатського самоврядування дисциплінарних стягнень за критику правоохоронної системи та судової влади може порушувати свободу вираження поглядів та право адвоката на повагу до приватного і сімейного життя.

 

 

 

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Багіров проти Азербайджану» (заяви № 81024/12 і 28198/15), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У 2011 році адвокат Халід Закір огли Багіров під час публічного заходу, присвяченого обговоренню проблем юридичної професії в Азербайджані, прокоментував жорстокість поліції та смерть під час перебування вартою особи, мати якого згодом стала його клієнтом. Цю інформацію було опубліковано в ЗМІ.

Через ці заяви керівник міського управління поліції ініціював дисциплінарне провадження проти адвоката за наклеп на поліцію і президія Асоціації адвокатів країни зупинила право Бакірова на зайняття адвокатською діяльністю на один рік на підставі порушення конфіденційності відносин між адвокатом та клієнтом.

Це рішення адвокат оскаржив до суду. Він стверджував, що не розголошував конфіденційної інформації, оскільки мати загиблого ще до публічного заходу проводила прес-конференцію, в якій стверджувала, що в поліції катували і вбили її сина і до того, як вона стала його клієнтом. Але суди не розглядали ці аргументи, а повторили висновки органу адвокатського самоврядування про порушення конфіденційності.

У 2014 році проти Багірова було відкрите ще одне дисциплінарне провадження за висловлювання, які він робив під час представництва опозиційного політика Ільгара Ельдара оглу Маммадова в ході судового розгляду кримінальної справи. Президія Асоціації авдокатів передала справу до національних судів, які у 2015 році ухвалили рішення про позбавлення Багірова права на здійснення адвокатської діяльності. Суд першої інстанції виявив, зокрема, що його висловлювання «заплямували репутацію судової влади». Рішення суду першої інстанції було підтримане вищими судами.

Тоді Багіров звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на статтю 10 (свобода вираження поглядів) та статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він стверджував, що дисциплінарні стягнення порушили його право на свободу вираження поглядів та право на повагу до приватного життя.

Суд у Страсбурзі підтримав претензії юриста, констатував порушення ст. ст. 8, 10 Конвенції як стосовно зупинення на один рік, так і щодо позбавлення права на здійснення адвокатської діяльності, а також присудив 18 тис. євро відшкодування завданої матеріальної і моральної шкоди.