Головний зміст

zen holodЗа словами Голови ДСА України Зеновія Холоднюка, цілодобово охороняється всього  19 відсотків судів в Україні. У той час як 53 відсотки судів взагалі не мають охорони.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Поки ж в Україні тільки намагаються створити Службу судової охорони, в Європі подібні служби вже давно і успішно працюють. При цьому їх форма досить різна - це можуть бути як приватні охоронні фірми, так і державні судові охороні структури. Також суди в деяких країнах ЄС охороняють поліція або військові. А в інших охорона судів може бути й комбінованою з вище перерахованих.
 
 
Наприклад, в Польщі діє судова поліція, частина Національної поліції. Судові поліцейські мають право не тільки перевіряти документи і обшукувати підозрілих осіб в суді, але і затримувати тих, хто створює небезпеку.
 
 
У Чехії  охороною судів займається пенітенціарна служба, до складу якої входить судова служба. Її співробітники не тільки займаються охороною приміщень судів, але також і суддів, адвокатів, свідків і обвинувачуваних. Крім цього, чеська судова служба має право проводити розслідування злочинів, скоєних як в залі суду, так і на території тюрем. А в Естонії співробітники судової служби мають всі права, що і поліцейські. При цьому саме вони займаються не тільки охороною судів і суддів, а й передачею повісток на судові засідання.
 
 
Свою службу судової охорони мають і Нідерланди. За словами експерта з охорони судів в цій країні  її співробітники мають всі ті ж повноваження, що й поліція, але тільки в міській управі.
 
На вході в будівлю суду відвідувачі проходять ретельну перевірку через рамки металодетектора, а сумки скануються рентгеном, як в аеропортах. А при необхідності, коли розглядаються особливо гучні справи, виставляються додаткові доглядові пости перевірки і сканування ще й на підступах до будівлі суду.
 
 
Крім цього в самій будівлі є кілька кілець збройної охорони, в тому числі і співробітників в штатському, які ведуть спостереження в загальних залах без залучення до себе зайвої уваги.
 
 
Вся ця система безпеки судів Нідерландів, за словами експерта, обходиться щорічно в 50 мільйонів євро. Така сума обумовлена тим, що охорона таких важливих будівель повинна бути оснащена сучасними засобами безпеки. Але ці витрати на безпеку дають свої позитивні плоди - проникнути в захищені будівлі озброєним людям досить складно, а часом просто неможливо.