Головний зміст

ponyattya elementi ta oznaki skladu zlochinu harakteristika elementv skladu zlochinu 551Заява Ради суддів України та Державної судової адміністрації України щодо тиску на суддів та незабезпечення охорони судів
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Від місцевих, апеляційних судів і територіальних управлінь ДСА України до Ради суддів України та Державної судової адміністрації України щоденно надходить інформація стосовно неналежної охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України або взагалі повної відсутності такої охорони, що призводить до виникнення надзвичайних подій.
 
Постановою Кабінету Міністрів України від 09.11.2015 № 906 установлено, що тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень відомчою воєнізованою охороною Державної судової адміністрації, охорона судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюється підрозділами Національної гвардії України та Національної поліції України.
 
Відповідно до пункту 39 розділу XIIЗакону України від 02.06.2016 № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.
 
Сьогодні, 5 жовтня 2016 року, у зв’язку з протиправними діями так званих "громадських активістів" було вимушено припинено роботу Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області.
Невідомими особами безпосередньо в судовому засіданні під час розгляду справи було вчинено насильницькі дії стосовно суддів з метою примусу до винесення бажаного судового рішення.
 
Робота вказаних судів у нормальному режимі внаслідок протиправних, насильницьких дій "громадських активістів" стала неможливою. Поряд зі зривом певного судового засідання, інші судові засідання, призначені на 05.10.2016, не могли проводитися в умовах неприхованих погроз суддям та працівникам суду та тиску на суд як орган правосуддя, який повинен здійснювати свої функції безсторонньо та незалежно.
 
Здійснення правосуддя Одеським апеляційним господарським судом та Господарським судом Одеської області в умовах фізичного та психологічного тиску є неможливим і суперечить законодавству України, оскільки може поставити під сумнів законність прийняття судових рішень, безсторонність та об’єктивність суддів, а дії "громадських активістів" перешкоджають іншим громадянам у доступі до правосуддя.
 
У зв’язку із зазначеним, спільними зборами суддів Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області прийнято рішення про припинення роботи Одеського апеляційного господарського суду і Господарського суду Одеської області та підготовлено відповідні  звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України.
Зазначені події стали можливими також у зв’язку з відсутністю належної охорони судів, яку повинні забезпечити органи Національної поліції України.
 
Рада суддів України та Державна судова адміністрація України неодноразово звертались до Кабінету Міністрів України та Міністерства внутрішніх справ України стосовно необхідності невідкладного відновлення охорони приміщень суддів, зокрема й Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області після припинення охорони вказаного приміщення працівниками батальйону поліції особливого призначення ГУНП в Одеській області 20 квітня поточного року. На жаль, жодних заходів Міністерством внутрішніх справ України у вказаному напрямку вжито не було.
 
 
Крім того, у ніч на 1 жовтня 2016 року без будь-якого попередження було припинено охорону приміщень районних судів міста Києва, Державної судової адміністрації України та територіального управління ДСА України в місті Києві. Зазначена ситуація грубо порушує гарантовану Конституцією України незалежність системи правосуддя.
 
У період з 25 серпня по 19 вересня 2016 року під час судових засідань у Бериславському районному суді Херсонської області так звані "громадські активісти" безперешкодно потрапили до зали судових засідань і своєю неетичною поведінкою зірвали судові засідання, здійснювали тиск на суд з метою примушення ухвалити судове рішення на користь однієї зі сторін у справі.
 
28 серпня та 2 вересня поточного року зафіксовано факт втручання в роботу Одеського апеляційного адміністративного суду з боку близько 40 осіб у камуфляжній формі, які допустили агресивні дії відносно працівників апарату суду та вчинили спробу виламати двері в службові приміщення суду.
 
8 серпня 2016 року під час проведення судового засідання в Братському районному суді Миколаївської області група підтримки обвинуваченого заблокувала вихід із зали судових засідань та приміщення суду, при цьому образливо висловлювались на адресу суддів.
 
Усі зазначені надзвичайні події сталися в присутності працівників Національної поліції України, які при виконанні покладених на них державою обов’язків не чинили жодних перешкод правопорушникам.
Станом на 5 жовтня 2016 року з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні та місцеві суди, 424 (53%) будівлі не охороняються взагалі, 219 (27%) – тільки вдень, 4 (1%) – лише вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 154 приміщення (19%).
 
Рада суддів України та ДСА України звертають увагу на неприпустимість припинення та здійснення неналежної охорони судів та наголошують на тому, що такі дії призводять до вільного доступу до приміщень судів осіб, які перешкоджають роботі судів, належному веденню судових справ, і мають наслідком припинення здійснення правосуддя судами, що порушує гарантоване Конституцією України право людини на звернення до суду за захистом прав і свобод.