Головний зміст

IMG 5842 1titleСьогодні, Київський районний суд м. Одеси відвідав американський адвокат Ян Сігл. Гостя зустріли голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін та судді цього ж суду Павло Прохоров та Оксана Куриленко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IMG 5749 1
 
Ян Сігл більше п’яти років працював прокурором в США та захищав права поліцейських, які вчинили злочини під час виконання своїх службових обов’язків. На сьогоднішній день він успішний адвокат, який спеціалізується у справах щодо стягнення матеріальної шкоди.
 
IMG 5601 1
 
Гість розповів присутнім про судову систему США: «Судова система США є дворівневою: вона включає систему федеральних судів, а також судові системи 50 штатів, федерального округу Колумбія і чотирьох залежних територій. Суди кожної з систем діють по відношенню один до одного відносно самостійно і незалежно.
 
IMG 5639 1
 
Найважливішу частину судових систем обох рівнів складають суди загальної юрисдикції. Компетенція судів федерального рівня і судів штатів формально розділена. При цьому юрисдикція федеральних судів є обмеженою: вона визначається лише тим колом справ, який встановлений Конституцією США.
 
IMG 5670 1
 
Я проживаю в штаті Нью Джерсі, там суддів назначать строком на 7 років, а по закінченню даного строку – безстроково. Особисто я вважаю, що суддів потрібно призначати на посади, а не обирати, оскільки судді не політики і не повинні приймати участь в передвиборчій  компанії.  
 
IMG 5722 1
 
Майже всі справи в США розглядають присяжні. 
 
На запитання голови суду Сергія Чванкіна, чи є випадки прояву неповаги до суду в  США, Ян Сігл відповів, що таких інцидентів майже не буває, оскільки за неповагу до суду особу одразу можуть відправити до в’язниці. 
 
IMG 5762 2
 
 
Голова суду Сергій Чванкін зазначив, що Київський районний суд м.Одеси завжди відкритий не тільки для громадян України, а й для іноземних гостей. Голова суду розповів про співробітництво суду з міжнародними проектами та взаємодію з іноземними науковцями та юристами, які неодноразово відвідували суд. 
 
Сергій Чванкін також детально розповів  про судову систему України.
 
В свою чергу гість зауважив, що процедура розгляду справ в судах України та США кардинально відрізняється. В США справи розглядаються тривалий час, наприклад справа про притягнення до кримінальної відповідальності може розглядатись близько двох років. Судовий процес коштує дуже дорого, тому юристи намагаються вирішити спір в досудовому порядку. Щоб звернутись з позовом до суду громадянин повинен сплатити мінімальний судовий збір, однак  вартість послуг адвоката та експерта дуже висока. В разі, якщо у клієнта скрутне матеріальне положення, а справа виграшна, адвокати укладають з ним договір про стягнення після  розгляду справи  1/3 частину від виграної суми позову. 
 
В моїй практиці була справа, коли я виграв для чотирнадцятирічної дівчинки, яка отримала тілесні ушкодження,  страхові виплати в розмірі 8 мільйонів дол. США.  
 
На завершення заходу адвокат подякував за змістовний діалог та пообіцяв найближчим часом відвідати Київський районний суд.
 
IMG 5848 1