Головний зміст

0 antr 145034757123У приміщенні Офісу омбудсмена з ініціативи громадської організації «Харківська правозахисна група» за підтримки Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відбувся круглий стіл «Відсутність в Україні механізму виправлення судових помилок».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідний законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремих категорій засуджених права на справедливий вирок)» вже давно зареєстрований в парламенті, проте до цих пір не прийнятий. Згідно з проектом засуджені зможуть оскаржити вироки, винесені за КПК 1960 року
 
 
Протягом тривалого часу правозахисники наполягають на необхідності перегляду остаточних вироків у справах про тяжкі та особливо тяжких злочинах, в яких звинувачення ґрунтувалося виключно на свідченнях, отриманих в результаті тортур, інших порушень права на відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів і т.д.
 
 
Метою зазначеного проекту є впровадження на національному рівні тимчасового механізму перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи були засуджені без належної доказової бази за тяжкі та особливо тяжкі злочини на підставі КПК 1960 року і до сих пір відбувають покарання. Таким особам має бути забезпечено право на справедливий вирок.