Головний зміст

zakonfshchik30 вересня 2016 року набрали чинності Закон України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Закон України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон № 1402-VIII).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно до підпункту 1 пункту 4 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом утворюється Верховний Суд.
 
Водночас, згідно з пунктом 7 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII з дня початку роботи Верховного Суду Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку. До припинення діяльності Верховного Суду України статус, структура, повноваження, порядок роботи, права, обов’язки, гарантії суддів Верховного Суду України визначаються Законом України від 7 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів».
 
Це означає, що до утворення нової судової установи статус та повноваження Верховного Суду України залишаються незмінними.
Заяви про перегляд судових рішень подаються до Верховного Суду України у порядку, визначеному процесуальним законодавством України.