Головний зміст

benedВища рада юстиції на своєму засіданні 20 жовтня 2016 року внесла зміни до Регламенту Вищої ради юстиції. Як повідомив Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, зміни до Регламенту стосуються участі у формуванні суддівського корпусу,  надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арештом,тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності,продовження строку тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів.
 
 
 
 
 
Зокрема, внісши пропозицію про доповнення Регламенту Вищої ради юстиції пунктами 492 – 4910 такого змісту: «Особливості розгляду матеріалів та рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, направлених Верховною Радою України відповідно до пункту 30 розділу XII«Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», член Вищої ради юстиції Вадим Беляневич зазначив, що підпункт 1 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України встановлює, що з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» до утворення Вищої ради правосуддя її повноваження здійснює Вища рада юстиції.
 
 
Водночас відповідно до пункту 30 розділу XII«Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» матеріали та рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності цим Законом Верховною Радою України рішення не прийнято, направляються Верховною Радою України до Вищої ради правосуддя протягом десяти днів з дня набрання ним чинності. Вища рада правосуддя на своєму засіданні у пленарному складі вирішує питання щодо кожного судді про його призначення або відмову у призначенні з одночасним поверненням матеріалів Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.
 
 
«Тобто в пункті 30 розділу XII«Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» закладена нормативна основа наших повноважень щодо вирішення питань призначення суддів, у яких закінчився строк повноважень. Але це лише ті  матеріали, щодо яких рекомендації ВККСУ не розглянуті Верховною Радою України. Цей пункт не поширюється на інших суддів, у яких закінчуються повноваження, але щодо яких такі матеріали чи рекомендації не передавались до Верховної Ради України. У зв’язку з чим пропоную внести зміни до Регламенту для врегулювання процедури, за якою Вища рада юстиції могла би розглядати ці питання з урахуванням того, що зараз багато вакансій у судах і навантаження на суддів зростає», –підсумував  член ВРЮ В.Беляневич.
 
 
Крім того, Вища рада юстиції вирішила внести зміни до Положення про автоматизовану систему визначення члена Вищої ради юстиції при здійсненні ним повноважень відповідно до законів України, пов’язані зі змінами у законодавстві та внесеними змінами до Регламенту Вищої ради юстиції. Як зазначила член ВРЮ Ірина Мамонтова, зміни до Положення внесено з метою уніфікованого підходу до розподілу документів між усіма членами Вищої ради юстиції.
 
 
Також Вища рада юстиції затвердила Графік особистого прийому громадян у Вищій раді юстиції у IVкварталі 2016 року.
 
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк (пряма мова):
– Внесені зміни до Регламенту спрямовані на те, щоб Вища рада юстиції могла продовжити свою діяльність з урахуванням законів України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», «Про судоустрій і статус суддів» та перехідних положень до цих законів. Таким чином, Рада зможе розпочати розгляд матеріалів щодо призначення суддів, у яких закінчився строк повноважень, але рекомендації ВККСУ щодо яких не були розглянуті Верховною Радою України. Крім того, визначені у регламенті процедури надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арештом, тимчасове відсторонення та ін.
 
 
Робота Вищої ради юстиції не зупиняється. Наступне засідання відбудеться через тиждень. Будуть розглянуті питання інших змін до Регламенту. Крім того, відповідно до прийнятих сьогодні змін ми розглянемо подання про продовження відсторонення судді від здійснення правосуддя.