Головний зміст

IMG 96584 жовтня 2016 року у Київському районному суді міста Одеси відбулася презентація результатів впровадження проекту «Електронний суд» для членів делегації Національної судової адміністрації Норвегії та Вищої судової і прокурорської ради Боснії і Герцеговини.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Від Вищої Ради юстиції в обговоренні та презентації взяли участь Голова Вищої  ради юстиції Ігор Бенедисюк, член ВРЮ Тетяна Малашенкова,  начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ Владислав Гуртенко та головний спеціаліст цього ж відділу Дар’я Богатчук.
 
 
 
 
 
IMG 9637 1
 
 
 
Судову адміністрацію Королівства Норвегія представив генеральний директор Свен Маріус Урке та суддя від Норвезької місії з питань верховенства права в Україні Даг Братоле.  Від Вищої ради суддів та прокурорів Боснії і Герцеговини  захід відвідав директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Есмін Берхамовіч.
 
 
 
IMG 3808 1
 
 
 
Основною метою візиту представників іноземних установ  було ознайомлення  із системою електронного документообігу, що функціонує в Київському районному суді міста Одеси та обговорення перспектив запровадження в Україні Єдиної судової інформаційної (автоматизованої) системи.
 
 
 
IMG 9644 копия
 
 
 
Відкриваючи захід,  Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк висловив сподівання, що маючи вже деякі  досягнення і здобутки в запровадженні електронного судочинства,  Київський районний суд міста Одеси і надалі продовжуватиме роботу в цьому напрямку, щоб цей досвід могли переймати і інші суди України.
 
 
 
IMG 9686 1
 
 
 
Голова ВРЮ також зазначив, що напрацювання партнерів ВРЮ стануть основою для розробки Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему, затвердження якої передбачено проектом Закону України «Про Вищу раду правосуддя».
Голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін подякував за надану довіру та запевнив, що як тільки будуть внесені необхідні зміни до процесуального законодавства, результат успішного впровадження електронного судочинства  по всій Україні не забариться.
 
 
 
 
IMG 9642 1
 
 
 
Свен Маріус Урке під час вітального слова зазначив, що він дуже вражений досягненнями Київського районного суду м. Одеси та сподівається на тристоронню співпрацю України, Норвегії та Боснії і Герцеговини. «В Норвегії ми часто чуємо новини про Україну, в основному негативні, тому я сподіваюся на позитивний досвід в рамках нашої подальшої співпраці» - підсумував генеральний директор Судової адміністрації Королівства  Норвегія.
 
 
 
 
IMG 9691 1
 
 
 
Есмін Берхамовіч зазначив, що чудово розуміє наскільки важко перейти від паперового документообігу до електронного. Як показує досвід, коли проходить час, виправляються помилки  - досягається позитивний результат.
Після урочистого привітання учасники заходу перейшли до робочого обговорення українського та зарубіжного досвіду впровадження сучасних IT-технологій у системі судочинства.
 
 
 
IMG 9742 1
 
 
 
Завдяки співробітництву з Головним управлінням державної міграційної служби в Одеській області вдалося зекономити 91 тисячу гривень на відправці запитів до адресно-довідкового бюро.
 
 
 
 
 
 
 
На сьогоднішній день в Київському районному суді міста Одеси зареєстровано 2130 електронні справи.
 
Суддя Київського районного суду міста Одеси Павло Прохоров детально розповів про успішне  направлення цивільних справ до експертних установ в електронному  вигляді.
 
 
 
IMG 4064 1
 
 
 
Володимир Петренко, суддя Київського районного суду м. Одеси,  звернув увагу присутніх на необхідності закріплення на законодавчому рівні можливості направлення позовних заяв як у письмовій, так і в електронній формі.  «Лише КАС та КПК  України дозволяють сповіщати учасників процесу за допомогою електронної пошти. Тому слід доповнити ч.6 ст.74 ЦПК та ч.1ст. 64 ГПК України положеннями про можливість повідомлення або виклику осіб, які беруть участь у справі за допомогою електронної пошти.
 Одним з недоліків є також те, що забезпечення автоматизованої системи документообігу суду є застарілим та не дозволяє в повній мірі реалізувати можливості електронного суду», - підсумував Володимир Петренко.
 
 
 
 
IMG 9755 1
 
 
 
 
Свен Маріус Урке  звернув увагу на те, що Норвегія посідає 2 місце у використанні  IT-технологій у державних сферах. «У нас у бюджеті на 2017 рік значні кошти закладено на запровадження електронно-цифрових технологій в судах.  Зараз обмін документами в судах здійснюється поштою та через електронний портал. Електронний портал – це закрита система, тому використання електронно-цифрового підпису не потрібне. Ми хочемо зобов’язати  адвокатів користуватися тільки електронним порталом. Я сподіваюся, що через кілька років ми повністю перейдемо на електронну форму, адже зараз тільки 10 судів в Норвегії працюють з електронним форматом. На мою думку, основна проблема – це ментальність, а не технології. Необхідно змінити мислення суддів та учасників процесу. Адже у нас в Норвегії є судді, які сподіваються, що підуть на пенсію до того, як запрацює електронне судочинство, щоб не довелося навчатися» - зазначив Свен Маріус Урке .
 
 
 
IMG 4211 1
Есмін Берхамовіч розповів, що Боснія і Герцеговина почала працювати з IT-технологіями  у системі судочинства ще 10-15 років тому. Перше, що було запроваджено - це база даних для обміну інформацією між суддями, прокурорами, адвокатами та іншими учасниками процесу.
«10 років назад наша країна не мала достатньо коштів для повноцінного запровадження електронного судочинства, тому у цьому нам допомогли Проект USAID  «Нове правосуддя», Норвегія та Швеція. Наразі в нас немає електронної системи для подачі позовів до суду, через відсутність  законодавчого закріплення цього процесу. В судах Боснії і Герцеговини створено електронні архіви для зберігання справ. І завдяки цим архівам, втрата чи пошкодження справ стала неможливою», - підсумував Есмін Берхамовіч.
 
 
 
IMG 4333 1
 
 
 
Після робочого обговорення іноземні гості могли на власні очі побачити роботу «Електронного суду» в дії, відвідавши структурні підрозділи суду та судове засідання під час якого було продемонстровано розгляд справи, яка надійшла до суду в електронному вигляді.
 
 
 
IMG 4363 1
 
 
 
IMG 9795 1
 
 
 
IMG 9817 1
 
 
 
 
 
 
IMG 9826 1 
 
 
 
IMG 9780 1
 
 
 
 
 
IMG 9753 1
 
 
 
 
 
IMG 4441 1