Головний зміст

zagl rauРада адвокатів України ухвалила заяву до Верховної Ради України стосовно проекту змін до Кримінального процесуального кодексу (законопроект 5490).

 

 

 

 

 

 

 

Так, РАУ вважає, що законопроект суперечить статтям 8, 19, 29, 59, 62, 63, 64, 131-1,131-2 Конституції України, європейським зобов'язанням України у сфері прав людини.

Значну увагу було приділено пропозиції перенести відкриття матеріалів кримінального провадження сторонами із стадії досудового розслідування на судову стадію - стадію підготовчого провадження. РАУ зазначає, що у такий спосіб особа позбавляється можливості навіть на останньому етапі досудового розслідування захищати себе особисто чи використовувати практичну та ефективну професійну правничу допомогу захисника, у тому числі й у аспекті поінформованості про остаточну підозру та можливості її спростування, права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого тощо.

Також в заяві йдеться мова про те, що положення законопроекту, яким пропонується збільшити до 18 місяців максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів, скоєних організованими групами чи злочинним організаціями, суперечить конституційним нормам та європейській практиці.

Запропонований законодавцем у законопроекті підхід щодо збільшення граничного строку тримання особи під вартою суперечитиме принципу правової визначеності. Оскільки очевидним є ризик того, що за відсутності визначеного в законі поняття “особливе складне кримінальне провадження” таке виключення перетвориться на загальне правило, для застосування якого достатньо буде формально зазначити під час кваліфікації про те, що злочин вчинено організованою групою чи злочинною організацією”, - наголошує Рада адвокатів України.

 Занепокоєння викликало і те, що законопроект, за відсутності у КПК ефективних засобів юридичного захисту, відкриває необмежені можливості і для зловживання стороною обвинувачення своїм правом на повторне направлення обвинувального акту до суду без виправлення відповідних недоліків. Оскільки передбачається, що суд не матиме права повторно повернути наданий прокурором обвинувальний акт, навіть якщо виявляться недопрацювання органів досудового розслідування, що в свою чергу безсумнівно вплине негативним чином на якість судового розгляду.

 Тому Рада адвокатів України закликає голову Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів України відмовитися від повторного включення до розгляду цього проекту закону та відхилити подібні законодавчі ініціативи в разі їхнього повторного внесення.