Головний зміст

IMG 0516 19 червня 2017 року відбулася робоча нарада керівництва Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з головами апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва.

 

 

 

 

 

Голова ВССУ Борис Гулько виступив із вступною доповіддю «Сучасний стан здійснення правосуддя у цивільних справах та кримінальних провадженнях: загальні тенденції», звернувши увагу на загальні показники, які відображають стан здійснення судочинства загальними судами. Він, зокрема, поінформував і про стан кадрового забезпечення судів. Так, відповідно до даних Державної судової адміністрації України, середній відсоток заповнення штатних суддівських посад у судах першої інстанції становить 63 відсотки, а в апеляційних – 50 відсотків, тобто половина штатних посад у цих судах є вакантними. Стосовно окремих апеляційних судів, то найгіршою із заповненням суддівських посад є ситуація у Апеляційному суді Дніпропетровської області – 37 відсотків, та Апеляційному суді Сумської області – 32 відсотки.

 

Голова ВССУ зауважив, що, безумовно, зазначені тенденції вплинули й на навантаження суддів. Середньомісячне надходження справ і матеріалів на суддю місцевого загального суду, розраховане відповідно до фактичної чисельності суддів, за звітний період становило 121 справу та матеріали, а апеляційного – 52 справи та матеріали. Враховуючи те, що наведений показник є середнім, то в окремих судах, він значною мірою перевищує середні значення, а отже, є надзвичайно високим та вимагає невідкладного реагування.

 

Наведені обставини мають негативний вплив на дотримання розумних строків розгляду справ у судах, – наголосив Голова ВССУ. Водночас поряд із об’єктивними факторами, які значною мірою ускладнюють дотримання розумних строків розгляду справ у судах, не можемо залишати поза увагою і суб’єктивний фактор, а саме неналежну організацію суддею усього процесу розгляду справи та відсутність у голови суду реальних важелів, які б могли бути ефективно використані для реагування на випадки необґрунтовано тривалого розгляду судових справ. У цьому контексті Борис Гулько повідомив, що представники ВССУ входять до створеної Міністерством юстиції України робочої групи, де, зокрема, активно обговорюється питання наділення голів судів повноваженням та засобами, які б могли бути використані для забезпечення права особи на розгляд судової справи у розумні строки.