Головний зміст

85 mainДо Верховної Ради внесли законопроект № 6540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», яким вносить зміни до Закону "Про третейські суди".

 

 

 

 

 

 

Проектом пропонується уповноважити третейські суди розглядати справи у спорах за позовами споживачів.

 

Але при цьому спори у справах за позовами споживачів зможуть розглядати лише постійно діючі третейські суди, які відповідають встановленим вимогам, та надіслали повідомлення про відповідність таким вимогам Третейській Палаті України.

 

 

У споживачів буде закріплено право в будь-який момент припинити розгляд третейським судом позову про захист прав споживача та звернутися за захистом порушеного права до державного суду.

 

 

Крім того, законопроект передбачає, що третейські суди знову зможуть розглядати спори щодо нерухомого майна, включаючи земельні ділянки, та спори, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, пов'язаних із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цих товариств.