Головний зміст

article3202Наразі на законодавчому рівні належним чином не врегульовано питання відновлення кримінальних проваджень, матеріали яких залишились у судах на тимчасово окупованій території та в районах проведення антитерористичної операції.

 

 

 

 

 

Реалізація передбачених законами України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції» та «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» заходів, а саме – передача матеріалів кримінальних проваджень із судів, розташованих на тимчасово непідконтрольних територіях України, до судів відповідно до визначеної цими законами підсудності, не відбулася.

 

Таким чином, склалася ситуація, яка унеможливлює завершення притягнення осіб до відповідальності через брак відповідного механізму відновлення матеріалів кримінальних проваджень, залишених на непідконтрольних територіях.

 

Ситуацію ускладнює і те, що вказані особи протягом тривалого часу знаходяться під передбаченими процесуальним законом обмеженнями без судового рішення, що є порушенням пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод.

 

КПК України наразі передбачає можливість відновлення втрачених матеріалів лише у кримінальному провадженні, яке завершилося ухваленням вироку суду, і тим судом, який ухвалив такий вирок (статті 524, 526 КПК України).

 

Водночас ні вищезазначені закони, ні КПК України не визначають механізму відновлення кримінальних проваджень у разі неможливості передачі справ із судів, що знаходяться в районі проведення антитерористичної операції чи на тимчасово окупованій території, і вирок у яких не ухвалений або не набрав законної сили.

 

З метою усунення недоліків законодавства у Парламенті зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо вдосконалення порядку відновлення кримінального провадження або його окремих матеріалів, втрачених на стадії досудового розслідування та судового розгляду)» №6580[АВ1]  від 12 червня 2017 року.

 

Проектом пропонується доповнити КПК України положеннями, якими врегулювати питання відновлення втраченого кримінального провадження. Зокрема пропонується доповнити існуючий механізм відновлення матеріалів кримінального провадження положеннями, що законодавчо закріплюють можливість відновити провадження, в яких:

  • обвинувальний акт (клопотання про застосування медичних заходів тощо) скерований до суду, проте підготовче судове засідання не відбулося;
  • судовий розгляд розпочато, проте рішення суду за його результатами не ухвалювалось;
  • судом ухвалено рішення про зупинення судового провадження на підставі статті 335 КПК України;
  • судом проголошено вирок, проте він не набрав законної сили з різних підстав;
  • проголошений вирок набрав законної сили, проте не звернутий до виконання;
  • вирок не набрав законної сили з інших підстав.

 

Для реалізацій цих нововведень пропонується такий алгоритм дій з відновлення:

  • звернення учасника кримінального провадження, матеріали якого втрачено, до суду із заявою про відновлення кримінального провадження;
  • витребовування судом від Генеральної прокуратури України витягу з Єдиного реєстру судових рішень про рух кримінального провадження, матеріали якого втрачено.