Головний зміст

zhorstoke povodzhennya z tvarynamyВчора, 23 червня, на вечірньому пленарному засіданні Верховна Рада України проголосувала за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин)».

 

 

 

 

 

 

 

Законом, зокрема, встановлюється, що жорстоке поводження з тваринамизнущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання , тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисних мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Законом також посилено адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.Статтю 89 Кодекс України про адміністративні правопорушення виклали у такій редакції:

«Жорстоке поводження з тваринами, їх мордування або вчинення інших дій, що призвели до їх мучення чи каліцтва, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваного мінімуму доходів громадян».

Раніше сума штрафу призначалася в межах 9-21 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

З моменту набрання цього Закону чинності посилена й кримінальна відповідальність, передбаченастаттею 299 ККУ «Жорстоке поводження з тваринами»:

«1. Знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, -

караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Діяння, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені з особою жорстокістю, або якщо вони призвели до каліцтва чи загибелі, або вчинені групою осіб, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років».

Проект Закону було зареєстровано за №5119-1 ще 14 вересня минулого року. Він набере чинності наступного дня після публікації в офіційних виданнях.