Головний зміст

11491027 червня 2017 року відбувся круглий стіл “Коли Україна отримає нових суддів перших інстанцій?”, в якому взяли участь представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Громадської ради доброчесності, Національної школи суддів України, юристи, кандидати на посади суддів місцевих судів.

 

 

 

Учасники обговорили процедуру добору на посади суддів місцевих судів, різницю у тривалості та програмах спеціальної підготовки для кандидатів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше 3 роки, та інших категорій правників, які відповідають вимогам, визначеним законодавством.

 

Під час заходу, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук звернув увагу на те, що завдання спеціальної підготовки – допомогти кандидатам розвинути відповідні якості та набути професійні знання, уміння і навички, необхідні для належного виконання повноважень судді. Кандидатів потрібно навчити приймати законні, обґрунтовані та справедливі рішення, спираючись на принципи верховенства права та практику Європейського Суду з прав людини, з повагою ставитися до особи, забезпечувати реалізацію її прав і свобод. Крім того, у майбутніх суддів має укорінитись розуміння суддівської етики та судової деонтології, усвідомлення високої значущості ролі та місії суду тощо.

 

«Навіть 12 місяців — недостатній час для спеціальної підготовки, однак він є мінімально оптимальним з огляду на спроможності держави та реальний стан справ. Скорочення ж тривалості спеціальної підготовки для кандидатів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді, було одноразовим рішенням для оперативного заповнення вакантних посад у місцевих судах», – підкреслив ректор.