Головний зміст

koziakov30 червня 2017 року в медіа-центрі «Територія реформ» відбувся прес-брифінг на тему «Імплементаційний етап судової реформи: міфи і реальність при створенні нового Верховного Суду».

 

 

 

 

 

Організаторами виступили Рада суддів України та Національна спілка журналістів України. Прес-брифінг провели голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) Сергій Козьяков і секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський.

 

Сергій Козьяков зупинився на питанні конкурсу до Верховного Суду. Навіщо? Навіщо взагалі конкурс проводиться? Раніше судова реформа змінювала систему фрагментарно - то тут, то там.

 

«Але ми побачили, що частинами змінити систему не вдасться. Починати зміни потрібно було зверху, і таким чином впливати на всю судову систему», - зазначив голова ВККС.

 

Він нагадав, що в останній раз Верховний Суд України створювався в 1923 році. Але ні тоді, ні після цього конкурсу на посади не було. Унікальним фактом для України є те, що суддями найвищого суду в системі судоустрою можуть стати не тільки діючі судді, а й адвокати та науковці. Унікальним фактом для Європи і світу є участь громадськості (в особі Громадської ради доброчесності) в конкурсних процедурах.

 

«Конкурс був надзвичайним менеджерським викликом. Дуже багато процедур, багато  з них проводяться вперше, багато кандидатів», - зізнався пан Козьяков.

 

Також він озвучив цифри - скільки кандидатів було на кожному етапі, і зазначив, що у Верховному суді Португалії, наприклад, працює 65 суддів (там існує квота для несудових професій - 10%), в Верховних судах США і Канади -  дев'ять суддів, в Верховному суді Сінгапуру - 15.

 

Крім того, пан Козьяков підкреслив, що конкурс в ВС - найпрозоріший. Так, подзаконная нормативна база була оприлюднена заздалегідь; заздалегідь були оприлюднені і екзаменаційні питання; всі конкурсні процедури проходили в присутності спостерігачів (в тому числі міжнародних), ЗМІ; інтерв'ю з кандидатами транслюються в Інтернеті.

 

Керівник ВККС акцентував увагу на тому, що ніде в світі не проводився відкритий конкурс до суду такого рівня. Наприклад, в США транслюється тільки фінальна частина - в парламенті, але це виключно політичний момент.

 

Він нагадав, що Громадська рада доброчесності надала висновки про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики щодо 37% кандидатів. Але ГРД у Комісії - не єдине джерело інформації, таких джерел близько двадцяти.

 

До питання про доброчесність... Сергій Козьяков поставив аудиторії питання: чи добропорядним є  суддя, який один-два рази на рік їздить до окупованого Криму? А чи зміниться ваша думка, коли ви дізнаєтеся, що суддя їздить туди до онкохворий матері? А коли ви дізнаєтеся, що останній раз суддя їздить, щоб перевезти тіло померлої матері на материкову частину України? «Таких питань десятки», - зазначив спікер.

 

Сергій Козьяков зазначив, що конкурс триває вже вісім місяців. На 14 липня  заплановані останні засідання Комісії в пленарному складі з питання розгляду висновків ГРД.

 

Потім Комісії знадобиться кілька днів, щоб звести бали і визначити рейтинг кандидатів в чотири касаційних суду в складі ВС. «Але 1000 балів не набере ніхто», - прогнозує Сергій Козьяков.

 

Джерело: Юрпрактика