Головний зміст

edfe3e59a1300b079040a4e83cfbf11eВерховний Суд України 3 липня 2017 року розглянув справи суддів, звільнених у 2004-2012 рр. за порушення присяги.

 

 

 

 

 

 

 

Суддів, які виграли ЄСПЛ, повторно розгляне ВАСУ.

 

Нагадаємо, що відносно 17 осіб ЄСПЛ 19 січня 2017 року прийняв рішення  у справі «Куликов проти України».

 

Вчора відбувся розгляд справ колишньої судді Кіровського райсуду міста Дніпропетровська Лілії Васіної, колишнього судді Шевченківського райсуду міста Києва Кирила Кормушина і судді Генічеського райсуду Херсонської області Юрія Стребкова.

 

У своїх позовах до Верховного Суду судді, кожен по своїй ситуації, попросили скасувати рішення Вищої ради юстиції, Вищого адміністративного суду і Верховної Ради про звільнення суддів. Однак у всіх трьох випадках Верховний Суд прийняв рішення тільки скасувати рішення Вищого адміністративного суду і направити справи на новий розгляд.

 

Втім, як зазначили самі судді, які звернулися за відновленням порушених прав, розгляд їх справ у ВАСУ може затягнутися в зв'язку з судовою реформою і ліквідацією Вищого адміністративного суду.

 

Нагадаємо, в рішенні по справі «Куликов та інші проти України» (CASE OF KULYKOV AND OTHERS v. UKRAINE) від 19 січня Європейський суд з прав людини встановив порушення ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, допущене України при звільненні з посад суддів в 2004-2012 рр.

 

Цим рішенням присуджено сатисфакція в розмірі 8 тис. євро на користь екс-судді Кіровського райсуду міста Дніпропетровська Лілії Васіної, яка була звільнена за порушення присяги ще в 2011 році, в якості відшкодування матеріальної шкоди, а також по 5 тис. євро кожному із заявників, а саме: Лілії Васіній, екс-судді та колишньому голові Окружного адміністративного суду міста Києва Олега Бачуна (який після Революції Гідності деякий час працював заступником Генерального прокурора України), екс-судді Окружного адмінсуду міста Києва Петру Ковзелю, екс-судді Носівського райсуду Чернігівської області Володимиру Корзаченку, екс-судді Київського апеляційного адмінсуду Ігорю Бараненку, екс-судді Святошинського райсуду міста Києва Ніні Бабич і іншим в якості компенсації моральної шкоди.

 

Крім цього, присуджені 11 тис. євро спільно екс-суддям Бачуну, Стасовській, Ковзелю, Кормушину, Бараненко, Бабич, Токар, Шкіндер, Вольвенко, Неминущому, Середній і 600 євро - Лілії Васіній на покриття витрат.

 

Джерело:Судово-юридична газета