Головний зміст

perevНещодавно у засобах масової інформації з’явились повідомлення щодо виявлення у деяких високопосадовців декількох громадянств вказують на відсутність сформованої державної політики у сфері охорони державної таємниці.

 

 

 

 

 

 

 

При цьому, особи, які володіють допуском до державної таємниці або наділені повноваженнями із прийняття рішень загальнодержавного масштабу, мають громадянство держави-агресора.

 

У зв’язку із цим народні депутати проявили ініціативу та зареєстрували у ВРУ проект Закону України №6658 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування”.

 

Так, законопроектом пропонується внести зміни до таких законодавчих актів:

 

Кримінальний кодекс України:

 

  • за надання недостовірної інформації про громадянство та порушення обмежень, пов’язаних з наданням особі допуску до державної таємниці встановити відповідальність у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

 

  • набуття особою поряд з громадянством України одного або декількох громадянств (підданств) інших держав – обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.

 

          Закон України “Про державну таємницю”:

 

  • допуск до державної таємниці не надається у разі наявності в особи поряд з громадянством України одного або декількох громадянств (підданств) інших держав.

 

         Закон України “Про запобігання корупції”:

 

  • встановити обов’язкову спеціальну перевірку у випадку переведення особи на іншу посаду в інший державний орган.

 

     До інших законодавчих актів, що регулюють правовий статус окремих категорій посадових осіб органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, щодо вимоги відсутності у посадовців іноземного громадянства та їх відповідальності за набуття громадянства іншого, ніж громадянство України.