Головний зміст

1346603169 kak samostoyatelno zaschischatsya v sude 1

Набирає обертів добір кандидатів на посади суддів у місцевих судах, оголошений 3 квітня 2017 року. Виявили намір взяти участь у конкурсі 5336 осіб (список), а це майже 10 претендентів на одну посаду.

 

 

 

 

 

 

 

З прийняттям нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року було вдосконалено процес добору кандидатів на посаду судді. Проте законотворці на цьому не зупиняються і продовжують вносити до Верховної Ради пропозиції. Так, в Парламенті зареєстровано ще один проект закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо підвищення рівня конкуренції в процедурі добору кандидатів на посаду судді)» №6663.

 

Проектом пропонується надати право встановлення мінімального прохідного балу на кваліфікаційному іспиті безпосередньо Вищій кваліфікаційній комісії суддів України з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад. Нагадаємо, сьогодні мінімальний рівень професійної кваліфікації претендентів встановлено Законом – для успішного складення кваліфікаційного іспиту кандидату на посаду судді необхідно набрати не менше 75 відсотків максимального можливого балу іспиту.

 

До такої ідеї прийшли, проаналізувавши результати усіх доборів на посаду судді, проведених починаючи з 2011 року. Виявляється, що коефіцієнт прохідності претендентів, які набрали не менше 75 відсотків максимально можливого балу, становить усього лиш близько 13 відсотків. Відтак, ініціатори проекту вважають, що установлений законом мінімальний прохідний бал у розмірі 75 відсотків від максимально можливого є завищеним.

 

Для того, щоби передати право встановлення порогу ВККС, необхідно внести зміни до частини сьомої статті 78 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

 

Ще одна пропозиція законопроекту стосується долі претендентів на посаду судді, відібраних в результаті третього добору (від 5 листопада 2012 року). Внаслідок розладу в роботі органів, відповідальних за кадрові призначення в судовій системі, більшість з них не мала можливості реалізувати своє право брати участь у конкурсах на заняття вакантних посад суддів. Оскільки ці кандидати вже успішно склали іспит понад три роки тому, відсутня необхідність складати іспит повторно. До того ж, ці претенденти пройшли підготовку в Національній школі суддів України, на що державою витрачено значні кошти, тож немає потреби робити це знову.

 

Для реалізації цієї пропозиції потрібно внести зміни до пункту 29 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення», якими  надається право кандидатам на посаду судді, які раніше пройшли спеціальну підготовку, взяти участь у процедурі нового добору без повторного проходження етапів відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки.

 

Наразі проект направлено на розгляд Комітету з питань правової політики та правосуддя. Прийняття законопроекту дозволить подолати кадровий колапс в судовій системі та підвищить рівень конкуренції в процедурі добору кандидатів на посаду судді.

 

 

Джерело: Я і Закон