Головний зміст

 275x400 244673 e189797e03c51fd0d9de15ba2714690233ac8b34b167b9c18cd8dc25fd46b32c1466931746Неконтрольоване і переважно безкарне викидання сміття в не призначених для цього місцях стало серйозною проблемою практично на всій території України.

 

 

 

 

 

 

 

Особливо відчутним забруднення побутовим сміттям є в населених пунктах. Вулиці, двори, прибудинкові території, місця відпочинку вкрай засмічені. Органи влади та місцевого самоврядування не здатні очистити країну від сміття або хоча б помітно знизити рівень проблеми. Однією з причин такого стану справ є недостатня ефективність передбачених чинним законодавством механізмів притягнення до відповідальності винних у порушеннях у сфері поводження з відходами.

 

Зокрема, в Кодексі України про адміністративні правопорушення відсутня окрема стаття, яка передбачала відповідальність за викидання сміття будь-якого походження та обсягу не в призначене місце. Розміри штрафів і механізм їх накладення, передбачені іншими статтями цього Кодексу, які регулюють проблему засмічення, недостатньо дієві. Такий стан речей вимагає невідкладного реагування на законодавчому рівні.

 

Досвід інших країн в боротьбі з викиданням сміття в недозволених місцях показує високу дієвість такого методу. Так, завдяки впровадженню високих штрафів (приблизно 650 доларів США) за кидання сміття і недопалки на вулицях і їх реальне застосування правоохоронними органами, Сінгапуру вдалося досягти статусу найчистішого міста планети. У Лондоні завдяки підвищенню штрафів за кидання недопалків в недозволених місцях, що становить приблизно 160 доларів США, вдалося досягти зменшення кількості сміття на вулицях, а кошти за даними штрафів використовуються на придбання нових урн і фінансування кампанії про шкоду куріння.

 

Тому, група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді України Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях).

 

Проектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 109, частини третьої статті 116-2 та частину другу статті 119, доповнити Кодекс новою статтею 152-2, а також внести відповідні зміни до статті 222 цього Кодексу.

 

Доповнення Кодексу статтею 152-2 дозволить встановити адміністративну відповідальність за викидання будь-яких відходів за межі урн, контейнерів або інших ємностей для збору, утилізації чи переробки сміття. За це порушення пропонується ввести накладення штрафу на громадян від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне вчинення такого правопорушення - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.