Головний зміст

grd logo big transparentНаразі відбувається кульмінаційний етап конкурсу до Верховного Суду. Впродовж наступних кількох днів Вища кваліфікаційна комісія суддів України оприлюднить рейтинг кандидатів та передасть рекомендації до Вищої ради правосуддя, яка прийматиме рішення щодо призначення кандидатів на посади суддів нового Верховного Суду.

 

 

 

 

 

Остаточне рішення щодо призначень до Верховного Суду прийматиме Вища рада правосуддя. Однак, наразі є серйозний сумнів щодо неупередженості та безсторонності цього органу.

 

25 липня в приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відбудеться чергове відкрите засідання Громадської ради доброчесності, на якому планують обговорити порядок участі в засіданнях ВРП з розгляду кандидатів, наявність конфлікту інтересів у окремих членів ВРП, а також наступні кроки щодо виявленої інформації, яка може свідчити про вчинення кандидатами кримінальних правопорушень.

 

Співкоординатор ГРД Віталій Титич звернув увагу на положення ч. 19 ст. 79 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, за яким Вища рада правосуддя може відмовити у внесенні Президентові України подання про призначення судді на посаду у разі наявності обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидата критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням. “Якщо завданням ВККС було оцінити кандидата комплексно, з урахуванням його професійної компетенції, то в дискреції ВРП - лише критерії доброчесності та професійної етики, - наголосив Віталій Титич.- Саме тому Громадська рада доброчесності як орган, що також за законом оцінює кандидатів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики, братиме участь у засіданнях ВРП та, за наявності підстав, обґрунтовуватиме для членів ВРП сумніви щодо відповідності кандидатів до Верховного Суду цим критеріям”.