Головний зміст

maxresdefault 2В останньому випуску «Голосу України» №141(6646) опубліковано текст Закону України «Про Конституційний Суд України» №2136-VІІ. Відповідно до Прикінцевих положеннь цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто завтра, 3 серпня.

 

 

 

 

 

Одночасно втрачає чинність Закон України "Про Конституційний Суд України" 1996 р. Відповідні зміни внесено до низки законодавчих актів.

 

З набранням чинності новим Законом пленарні засідання та спеціальні пленарні засідання Суду ведуться в порядку, встановленому у ньому. Наразі ж секретаріат Суду повідомляє, що усі судді знаходяться у щорічній відпустці.

 

Законодавчий акт визначає порядок організації та діяльності Конституційного Суду України, статус суддів Конституційного Суду України, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ і виконання його рішень.

 

Згідно з Законом, «Конституційний Суд України є органом конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України, вирішує питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених Конституцією України випадках інших актів, здійснює офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до Конституції України». 

 

Законом встановлено, що склад Суду становить 18 суддів Конституційного Суду. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду.

 

 Згідно з Законом, Суд є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів Конституційного Суду, які набули повноважень згідно зі статтею 17 цього Закону. 

 

Протягом трьох місяців має бути оголошено конкурс на вакантні посади суддів, наявні станом на завтрашній день. Порядок відбору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду та призначення суддів Конституційного Суду, визначений статтями 12-15 цього Закону, не застосовується до вже діючих суддів Конституційного Суду.

 

Закон також визначає організаційну структуру Конституційного Суду, згідно з якою у складі Суду діють Велика палата, два сенати та шість колегій.

 

Суд упродовж трьох місяців з дня офіційного опублікування цього Закону ухвалює Регламент та утворює сенати.

 

Закон визначає такі форми звернення до Конституційного Суду:

  • конституційне подання;
  • конституційне звернення;
  • конституційна скарга.

 

Зазначимо, що Конституційну скаргу може бути подано, якщо остаточне судове рішення у справі особи набрало законної сили не раніше 30 вересня 2016 року.