Головний зміст

photoНещодавно у Раді зареєстрували два законопроекти щодо підготовки  та професійного навчання державних службовців .

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо надання стипендії для навчання осіб в провідних навчальних закладах світу та подальшого вступу на державну службу №7008 від 28.07.2017 р. пропонує з 1 січня 2018 року надавати громадянам України одноразову стипендію для навчання за кордоном за кошти державного бюджету.

 

Стипендію пропонують призначати на конкурсній основі тим студентам, які вступили на магістерські програми в провідні навчальні заклади, що увійшли до списку 100 кращих університетів світу у відповідності до щорічних рейтингів QS World University Rankings. Враховуватимуть і напрям підготовки.

 

Строк навчання осіб за кордоном за кошти державного бюджету не повинен перевищувати двох років.

 

Зі студентом одночасно укладається  договір про надання стипендій та договір застави майна (гарантія компенсації вартості навчання та інших видатків у випадку невиконання студентом умов договору про надання стипендій).

 

Договір про надання стипендії передбачає наступні зобов’язання стипендіата:

  • успішно завершити курс навчання закордоном і впродовж двох років із початку навчання отримати диплом;
  • повернутись до України впродовж трьох місяців після завершення навчання;
  • протягом шести місяців після повернення в Україну працевлаштуватись на державну чи патронатну служби; 
  • звітувати до відповідного координаційного органу, визначеного Кабінетом Міністрів України щодо результатів навчання, дати повернення в Україну  та працевлаштування на державну чи патронатну службу;
  • пропрацювати на державній чи патронатній службі не менше трьох років.

 

Також особи, які навчалися за кордоном за державні кошти, призначалися б на посади поза конкурсом.

 

Інший Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійного навчання державних службовців» №7009 від 28.07.2017 р. стосується підвищення кваліфікації, стажування держаних службовців в Україні, а також витрат на навчання.