Головний зміст

217684Як відомо, завтра набуває чинності Закон України «Про Конституційний Суд України» №2136-VІІ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Законом встановлено, що склад Суду становить 18 суддів Конституційного Суду. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду.

 

 Згідно з Законом, Суд є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів, які набули повноважень згідно зі статтею 17 цього Закону. На сьогодні в ще діючому Суді нараховується саме така кількість суддів.

 

Порядок відбору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду та призначення суддів Конституційного Суду, визначений статтями 12-15 Закону, не застосовується до вже діючих суддів Конституційного Суду. Тобто і надалі продовжать роботу на посаді суддів Конституційного Суду України:

 

Ця кількість суддів робить Суд повноважним і дозволить безперервно здійснювати конституційне судочинство після проведення першого спеціального пленарного засідання, де відбудеться урочиста церемонія складення суддею Конституційного Суду присяги.

 

Та як бачимо, залишається 6 вакантних посад. Пункт 6 Перехідних положень Закону передбачає, що конкурс на вакантні посади суддів, наявні станом на день набуття чинності (тобто завтра, 3 серпня), має бути оголошено протягом трьох місяців (тобто до 3 листопада).

 

Про початок конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду оголосять на офіційному веб-сайті відповідно Президента України, Верховної Ради України та Ради суддів України.

 

Зазначимо, що діючі судді Конституційного Суду, призначені на посаду до набрання чинності цим Законом, мають право на відставку відповідно до законодавства, що діяло на день їхнього призначення.

 

Наразі судді Конституційного Суду України перебувають у щорічній відпустці (з 17 липня). Після повернення суддів з відпустки наприкінці серпня Конституційний Суд України продовжить роботу. Секретаріат Конституційного Суду України працює безперервно, - повідомляє прес-служба Конституційного суду України.