Головний зміст

article3202У 2016 році Україна посіла перше місце серед країн з найбільшим числом справ, що надійшли на розгляд до Європейського суду з прав людини. Як показав аналіз, однією з причин цієї тривожної тенденції є недостатня підготовка суддів з питань захисту прав людини.

 

 

 

 

 

Для подолання цієї проблеми ПРООН підтримала розробку спеціального курсу для суддів щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні. Цей курс було запроваджено у Національній школі суддів України у липні 2017 року.

 

Основною метою курсу є поглиблення знань про загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини, що включає застосування норм Кримінального процесуального кодексу України (КПК) та Європейської конвенції з прав людини. Цей курс буде включений до обов’язкової програми Національної школи суддів. Окрім того, для забезпечення сталих результатів ПРООН також допомогло підготувати тренерів, які зможуть викладати курс в регіонах.

 

«Цей тренінговий курс є унікальним, адже він був розроблений саме для слідчих суддів. Ця категорія була запроваджена у 2012 році з прийнятим нового КПК. Складність полягає ще й у тому, що норми КПК часто визначають загальні принципи та не містять чітких норм їх реалізації. Розроблений за підтримки ПРООН курс є ключовим інструментом для підвищення професійної підготовки слідчих суддів. Він цілком орієнтований на практику і дає практичні знання щодо дотримання стандартів з прав людини у повсякденній практиці суддів», - коментує Ольга Шаповалова, начальник департаменту Національної школи суддів. Курс також буде включений у програму для новопризначених слідчих суддів.