Головний зміст

11ca5f6 ryatuvalnyk1

Згідно з офіційними заявами Державної служби надзвичайних ситуацій, в Україні станом на 24 липня у 2017 році потонуло 534 людини, серед них 53 дитини.

 

 

 

 

 

При цьому, за офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я  загибель на воді є третьою за частотою причиною смертності. Щорічно у світі від утоплення гине близько 400 тис. людей. Кожен день на воді гине 40 осіб, 7% з них - діти.

 

Аналіз статистичних даних свідчить про зростаючу динаміку смертності на воді. Нардепи вбачають в цьому і недостатню відповідальність рятувальників за неналежне ставлення до своєї роботи.

 

Оскільки смерть при утопленні настає через 5-10 хвилин, близько 90% потопельників можна врятувати в першу хвилину. Через 5 хвилин можливо врятувати лише 1-3%. Отже, домедична допомога при утопленні має основне значення для збереження життя людей.

 На офіційних пляжах, відповідно до норм законодавства, таку допомогу надають рятувальники пляжу. Проте, за неналежну допомогу чи ненадання її взагалі, рятувальники не несуть спеціалізованої відповідальності.

 

На практиці для осіб, завданням яких є рятування життя людей, на випадки порушення ними своїх обов’язків відповідальність передбачається окремими статтями, які передбачають всю специфіку складу злочину. Наприклад, відповідальність для осіб, які не є службовими, але виконують професійні обов'язки у медичній сфері передбачена у статтях 138, 139, 140 Кримінального кодексу України.

 

Проте рятувальники пляжів не несуть відповідальності за вказаними статтями. Кримінальним кодексом України взагалы не передбачена окрема стаття в Кримінальному кодексі щодо покарання рятувальників за неналежне виконання своїх професійних обов’язків.

 

Таким чином, проектом Закону України 7013 «Про внесення змін Кримінального кодексу України (щодо відповідальності рятувальників пляжу) пропонується додати нову статтю 1351 до Кримінального кодексу України: 

"Недбале виконання своїх обов’язків плавцями-рятувальниками (матросами-рятувальниками) пляжу, що спричинило тілесні ушкодження або смерть

1. Недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання  своїх  обов'язків через несумлінне ставлення до них плавцями-рятувальниками (матросами- рятувальниками) пляжу, якщо це спричинило тілесне ушкодження середньої тяжкості,

- карається штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів, або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

2. Те саме діяння, якщо це спричинило тяжке тілесне ушкодження,

- карається штрафом від двохсот п'ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців.

3. Те саме діяння, якщо це спричинило смерть потерпілого,

- карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк."