Головний зміст

konkurssСекретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка прокоментував заяви представників Громадської ради доброчесності стосовно 30 кандидатів у списку переможців, щодо яких ГРД надала негативні висновки.

 

 

 

Так, він зазначив, що кожен із цих кандидатів підтвердив доброчесність та здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді. ВККСУ ухвалювала ці рішення після перевірки інформації з тих 20 джерел, до яких ГРД не мала доступу. Члени Громадської ради доброчесності спирались на інформацію з відкритих джерел, тоді як Комісія отримувала відповіді, зокрема від антикорупційних органів.

 

Станіслав Щотка зазначив, що в такій ситуації називати переможців конкурсу, які отримали висновок ГРД, «недоброчесними» некоректно і це є маніпуляцією. Висновки стосовно них виходять за межі мандату ГРД, мають подвійні стандарти, політичні мотиви або конфлікт інтересів, тому і не були підтримані колегіями уповноваженого державою органу. 

 

Крім того член ВККСУ додав, що під час підготовки висновків, члени ГРД не спілкувались з кандидатом та не отримували від нього пояснення. Така взаємодія відбувалась вже під час співбесід. Також варто зауважити, що інколи представники ГРД змінювали зміст висновків, а 12 висновків взагалі скасували.