Головний зміст

notariusНаказом Міністерства юстиції № 2565/5 від 10.08.2017 визначено, як державні нотаріуси можуть розпоряджатися коштами від надання послуг, не пов’язаних з нотаріальними діями, зокрема правового та технічного характеру.

 

 

 

 

 

Зазначимо, нотаріуси надають правову допомогу шляхом роз'яснень з питань чинного законодавства, консультацій правового характеру, усних та письмових довідок із законодавства, складання заяв, проектів правочинів та інших документів, а також надання консультацій та послуг з нарахування доходів (прибутків) при посвідченні договорів купівлі-продажу, міни нерухомого та рухомого майна.

 

Примірне положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, згідно з наведеним вище Наказом, зазнало наступних змін.

 

Плата за надання державними нотаріусами правової допомоги та послуг технічного характеру використовується на:

  • покриття витрат, пов’язаних з організацією надання правової допомоги та послуг технічного характеру, у тому числі на оплату праці додатково залучених працівників. Ці кошти також можуть бути використані на покриття витрат, пов’язаних з утриманням державних нотаріальних контор/архівів, у разі незабезпечення в повному обсязі цих витрат за рахунок коштів загального фонду державного бюджету;
  • щомісячне преміювання завідувачів державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів, державних нотаріусів в розмірі не менше 30 % (у разі виконання обов’язків інших державних нотаріальних контор - в розмірі не менше 50 %) від суми наданих завідувачами державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів, державними нотаріусами додаткових послуг правового та технічного характеру».

 

Окрім того, перелік осіб, які звільняються від плати за такі послуги, доповнено учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечували її проведення.

 

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування Наказу.