Головний зміст

sud7 810x446 cВчора, 31 серпня 2017 року, в Національній школі суддів України провели нараду з питань оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді з числа помічників суддів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки.

 

 

 

 

У ході наради її учасники обговорили проект положення про систему оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки.

 

У серпні 2017 року в місті Львові були проведенні апробації двох тренінгів, які підготовлені групою суддів для проведення підготовки майбутніх суддів. На одному тренінгу слухачі опрацьовували особливості розгляду спорів, які виникають із сімейних правовідносин, а на іншому тренінгу – особливості розгляду спадкових спорів. Для з’ясування результатів успішності слухачів на цих тренінгах розробники підготували контрольні питання, а слухачі мали вибрати із трьох запропонованих  варіантів одну правильну відповідь.

 

Проведена апробація тренінгів дала можливість перевірити на практиці:

  • скільки контрольних запитань доцільно готувати розробникам курсів;
  • який оптимальний проміжок часу потрібен слухачам для зазначення відповіді  на всі запитання;
  • в якому порядку проводити перевірку виконання контрольних завдань тощо.

 

У проекті положення про систему оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки, який був предметом обговорення учасниками  наради передбачено, що максимальний результат, який може отримати слухач у ході спеціальної підготовки становить 520 балів. За результатами практичного заняття, яке буде тривати половину дня,  слухач може отримати 3 бали, 1 день – 6 балів, 1,5 дня – 9 балів, 2 дня – 12 балів.

 

Кандидат на посаду судді вважається таким, що пройшов спеціальну підготовку, якщо:

  • за кожний із шести блоків програми набрав не менше 50% балів від максимальної кількості балів;
  • за підсумковий контроль не менше 70% балів від максимальної кількості балів;
  • усього не менше 75% максимальної кількості балів від можливого загального результату спеціальної підготовки (не менше 390 балів).

 

 

Учасники наради висловили пропозиції щодо окремих пунктів положення та в цілому підтримали запропоновану систему оцінювання.