Головний зміст

Верховна радаВерховна Рада України сьогодні, 5 вересня, відкрила сьому сесію восьмого скликання. Спікер запропонував затвердити Порядок денний на час сесії (проект Постанови № 7068).

 

 

 

       

 

 

     Проект Постанови пропонує включити в порядок денний 264 законопроекти; 128 – виключити; повернути на доопрацювання – 69. 69 проектів були відкликані авторами.

 

       Серед проектів, які рекомендують розглянути, Президент визначив 12 невідкладних, зокрема і Проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів № 6232.

 

Законопроектом пропонується викласти в новій редакції Господарський, Цивільний процесуальні кодекси, Кодекс адміністративного судочинства України, внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та понад 25 інших законодавчих актів. Внесення змін сприятиме подоланню процесуальних проблем, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні, удосконаленню принципів судочинства (змагальності, диспозитивності, пропорційності) та процесуальних механізмів (процедура розгляду справ, запобігання зловживанню правами, впровадження «електронного суду» тощо).

        

        На базі Київського районного суду міста Одеси неодноразово збиралася робоча група на чолі з головою суду та Асоціації слідчих суддів України Сергієм Чванкіним за участі суддів, представників від адвокатури та науковців Національного університету «Одеська юридична академія»:

      

      На підтримку законопроекту у день голосування ВР правники провели Всеукраїнський флешмоб «Підтримай судову реформу – скажи ТАК верховенству права».

 

На необхідності прийняття законопроекту № 6232 Президент наголошував неодноразово. На його думку, відсутність нових процесуальних кодексів гальмує початок роботи Верховного Суду. Наразі персональний склад ВС визначений, та проходить стадію затвердження Вищою радою правосуддя, тому для роботи ВС необхідно прийняти проект №6232. Для цього народні депутати розглянуть його у першу чергу.