Головний зміст

booomПро це заявив перший заступник Голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін, аналізуючи ситуацію в Україні з неправдивими повідомленнями про замінування упродовж кількох останніх років.

 

 

 

 

 

 

Він зазначає, що за останні п’ять-шість років кількість таких повідомлень до поліції значно зросла. Для прикладу, у 2012-2013 роках до поліції надходило близько 200 таких викликів упродовж року. Водночас у 2014-2016 кількість таких повідомлень зросла більш, ніж у чотири рази, та сягає понад 800 повідомлень.

 

Такі випадки фіксуються на території усієї країни. Однак найчастіше – це регіони, де відбуваються переважна більшість суспільних, політичних та громадських подій у державі.

 

Так, за 8 місяців 2017 року найбільше таких повідомлень зареєстровано у місті Києві (96), а також Одеській (87), Дніпропетровській (48), Харківській (28), Львівській (26) та Херсонській (22) областях.

 

Перший заступник Голови Нацполіції вказав, що з початку 2017 року поліцією вже направлено до суду 57 справ цієї категорії злочинів, а у 183 випадках кримінальні провадження завершено.

 

Особлива небезпека подібних злочинів полягає в тому, що для реагування на них витрачаються значні ресурси: залучається велика кількість працівників поліції, ДСНС, медиків та інших профільних служб. При цьому працівники екстрених служб відволікаються від виконання своїх безпосередніх функціональних обов'язків, ставлячи під загрозу життя тих, кому насправді необхідна їх допомога.

 

В’ячеслав Аброськін наголосив, що через дуже м’яке чинне законодавство щодо таких правопорушень, кількість неправдивих повідомлень знаходиться на неприйнятно високому рівні. Тож він звернув увагу на необхідність посилення відповідальності за вчинення такого роду правопорушень.

 

Нагадаємо, що на цій проблемі акцентувала увагу і Асоціація слідчих суддів України, яка виступила ініціатором вжиття рішучих заходів щодо боротьби із «жартівниками» і «телефонними терористами», у тому числі і шляхом посилення кримінальної відповідальності таких осіб за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.