Головний зміст

IMG 1692 1Сьогодні в Одесі відбувся інформаційно-практичний семінар «Суддя і стрес», який було організовано спільно Асоціацією слідчих суддів України, Асоціацією суддів господарських судів України та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України.

 

 

 

 

 

  В заході взяли участь судді Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко та Олена Коваленко, а також співробітники апарату суду.

 

IMG_1566.JPG

 

 

 

Метою проведення семінару було виявлення основних причин стресових ситуацій служителів Феміди, а також шляхів їх подолання.

 

IMG_1580.JPG

 

В ході лекції-бесіди, Ігор Ілліч Геллер, кандидат психологічних наук та практик з 29 річним досвідом зауважив, що у сучасній психології дослідження специфіки суддівської діяльності займає незаслуговано віддалене місце. Суддів розглядають не як людей, а скоріш як функціональну одиницю, що має відповідати високим критеріям об’єктивності, при цьому залишаючи поза увагою людський фактор роботи професійних суддів.

 

 

IMG_1601.jpg

 

 

«Суддя – незважаючи на свою головуючу роль у процесі,  одночасно є і найменш захищеним його учасником, оскільки він завжди перебуває у психологічній конфліктній ситуації хоча б з однією із сторін процесу. Інакше кажучи, суддя не може догодити всім та завжди є хтось незадоволений його роботою»

 

 

IMG_1603.JPG

 

 

При цьому, ще одним фактором є те, що під час одноособовго розгляду справи саме конкретний суддя приймає конкретне рішення у спорі, тому немає притаманної іншим органам державної влади колегіальності, де відповідальність ділиться між членами відповідної комісії чи ради. 

 

 

IMG_1621.JPG

 

«Разом з тим, - зазначив Ігор Ілліч, - така повнота особистої відповідальності невід’ємно межує з відчутям вини, у випадку визнання його рішення неналежним».

 

 

IMG_1614.JPG

 

 

Інші фактори, що зумовлюють стресовість роботи судді:

  • постійне реформування як судової системи так і нормативної бази в цілому,
  • суспільне приниження суддівської професії та справи,
  • переживання за членів своєї родини, на яких розповсюджується негативне ставлення до судді,
  • почуття соціальної незахищеності та високої особистої відповідальності,
  • недостатнє фінансово-матеріального забезпечення як суддів особисто, так і судів в цілому.

 

IMG_1628.JPG

 

 

 

 Розглянуті були і шляхи подолання стресу та виходу зі стресових ситуацій. Лектор зазначив, що для цього необхідно чітко розуміти, як взагалі функціонує організм людини.

 

 

IMG_1658.JPG

 

Психологічне існування людського організму відбувається через взаємодію трьох складових, які можуть виконувати функції як приймання інформації ззовні (що впливає на психологічний стан), так ї її виведення (зовнішнього прояву психологічного стану), - це інтелектуальна складова (думки та образи), фізичний стан, та емоційна складова (емоції, почуття).

IMG_1678.jpg

 

 

 

Особливість такого механізму полягає у його самостійності та роботі у фоновому режимі, при цьому кожен елемент впливає один на одного. Таким чином, безліч реакцій на ті чи інші чинники зовнішнього світу ми взагалі не усвідомлюємо. В цьому криється і складність роботи зі стресовими станами, адже судді не завжди усвідомлюють – що саме призводить до стресу. Тож як можна уникнути чи протидіяти, якщо ти не знаєш причин, що приводять до поганого самопочуття?

 

 

IMG_1673.JPG

 

 

Зовнішні чинники по різному будуть впливати на різних людей – у когось подібна ситуація викличе стрес, у інших – ні.  А отже, стрес – це завжди внутрішня реакція особи, яка відображається на вказаних трьох складових. Тому необхідно проводити аналіз та усвідомлення стану кожного з цих «вузлів»: які наявні зараз думки чи образи, яке фізичне самопочуття, які емоції наразі присутні.

 

 

IMG_1617.JPG

 

Відповівши на питання «чому я відчуваю стрес, що саме мене непокоїть», виникає питання «що робити?». Проте, на думку Ігоря Геллера, це питання не є досить ефективним, краще відповісти на питання «для чого?», тоді і розуміння того, що необхідно робити, з’явиться автоматично.

 

 

IMG_1596.JPG   

 

В цілому ж захід відбувся на високому організаційному рівні, а дискусії між його учасниками після офіційного завершення семінару тривали ще довго. Отримані знання та навички дозволять учасникам застосовувати їх у повсякденній практиці.

 

IMG_1692.JPG