Головний зміст

vsuВерховний Суд України в постанові від 13 вересня 2017 року по справі №6-1388цс17 висловив свою правову позицію щодо порядку відшкодування збитків.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до частини першої статті 1166 ЦК України шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

 

За змістом статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

 

Збитками є:

  • втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі;
  • витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);
  • доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

 

При вирішенні спору про відшкодування шкоди обов'язковому з'ясуванню підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням.

 

Підставою для звернення до суду позивач зазначає статті 22, 1166 ЦК України та посилається на заподіяну відповідачем матеріальну шкоду, який полягає у невиплаті перерахунку пенсії на підставі постанови суду.

 

Судове рішення знаходиться на виконанні, частково виконано відповідачем у зв'язку з проведенням перерахунку.

 

Правовідносини, що виникають з приводу виконання судових рішень, врегульовані Законом України «Про виконавче провадження».

 

 

Таким чином, оскільки спірні правовідносини виникли у зв'язку з виконанням судового рішення, тому несплачена позивачці сума пенсії, яка підлягає стягненню на її користь за рішенням суду, не може вважатися майновим шкодою, або збитками в розумінні статей 22, 1166 ЦК України, а є сумою нарахованої пенсії, що підлягає виплаті позивачці в порядку виконання постанови адміністративного суду, тому зазначені норми права не підлягають застосуванню до спірних правовідносин.

 

 

 

 

ВСУ висловився стосовно порядку відшкодування збитків