Головний зміст

minystlukaswОдним із покарань, не пов’язаним з ізоляцією особи, український законодавець визначає покарання у виді громадських робіт. Відповідний вид покарання згідно ст. 51 та ст. 98 КК України може бути застосований як до повнолітнього, так і неповнолітнього суб’єкта злочину.

 

 

 

 

Однак, як свідчать статистичні дані, протягом 2017 року всього до покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, та адміністративних стягнень було притягнуто 2794 неповнолітніх правопорушники, з них лише 195 - до громадських робіт, що складає близько 7 % від їх загальної чисельності. Щодо решти (2599 осіб) було застосовано покарання у виді позбавлення волі, від якого їх було звільнено з випробувальним терміном.

 

Більше того, у деяких регіонах України протягом останніх двох років зовсім відсутня практика застосування судами до неповнолітніх правопорушників такого виду покарання, як громадські роботи.

З метою вирішення даної проблематики Міністерством юстиції України відповідно до пп. 6 п. 74 Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року (далі – План дій) проводиться робота по узагальненню фахової думки щодо проблематики застосування кримінальних покарань у виді громадських робіт, удосконалення системи покарань, не пов’язаних з ізоляцією особи, у першу чергу, щодо неповнолітніх.

 

Враховуючи викладене, Мін’юст пропонує фахівцям (суддям, прокурорам, науковцям, експертам, представникам органів місцевого самоврядування, державної служби зайнятості тощо) висловити власну думку та надати пропозиції щодо удосконалення у кримінальному законодавстві інституту громадських робіт, що застосовуються до неповнолітніх правопорушників.

 

Для цього суддів, прокурорів, науковців, експертів просять надати відповіді на наступні питання:

 

  • Чи існують, на Вашу думку, прогалини чинного законодавства у регулюванні процесу застосування до неповнолітніх осіб покарання у виді громадських робіт (положення Кримінального кодексу України, Кримінально-виконавчого кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Інструкції про порядок виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань)? Якщо «так», які саме?

 

  • Чи існують, відповідно до Вашого досвіду, практичні прогалини застосування та виконання/відбування покарання у виді громадських робіт неповнолітніми правопорушниками?

 

  • Який відсоток застосування до неповнолітніх правопорушників громадських робіт згідно Вашої практики (суб’єкти опитування на дане питання – судді, прокурори)?
  • 0%-10% від загальної кількості проваджень щодо неповнолітніх;
  • 10%-20% від загальної кількості проваджень щодо неповнолітніх;
  • 20%-50% від загальної кількості проваджень щодо неповнолітніх;
  • 50% і більше.

 

  • Чи вважаєте Ви ефективним та дієвим для виправлення та ресоціалізації засуджених неповнолітніх застосування покарання у виді громадських робіт?

 

  • Які Ваші рекомендації щодо розширення можливості застосування та ефективного виконання громадських робіт як покарання, альтернативного позбавленню волі?

 

Відповіді необхідно надсилати до 17 жовтня 2017 року на електронну адресу радника Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, к.ю.н. Старосольської Соломії Петрівни (тел. роб.: (044) 271 16 61 (вн. 25); моб.: +380671621242, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).