Головний зміст

rauГолова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова звернулась з відкритою заявою від імені НААУ до Президента Петра Порошенка.

 

 

 

 

 

 

 

Вона повідомила, що 04 жовтня 2017 року на адресу НААУ надійшов лист Заступника Голови Офісу Ради Європи в Україні з пропозицією організувати зустріч експертів та представників Ради Європи для обговорення питань, пов’язаних з оцінкою законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція) та інших пов’язаних законодавчих актів України» на відповідність стандартам та рекомендаціям Ради Європи.

 

11 жовтня 2017 під час зустрічі з експертами та представниками Ради Європи стало відомо про існування законопроекту, опрацьованого у секретний спосіб, без відома та участі професійної організації адвокатів країни, який стосується статусу та діяльності усіх адвокатів України.

 

При цьому текст цього профільного адвокатського законопроекту, який надійшов на експертизу до проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», настільки секретний, що навіть без дозволу Ради судової реформи міжнародні експерти Ради Європи пан Ритіс Йокубаускас та пан Вахе Грігорян не наважились його надати представникам Національної асоціації адвокатів України та представникам адвокатів регіонів України під час зустрічі.

 

 

Також, одна з найбільш впливових професійних адвокатських організацій - Рада адвокатських і правничих товариств Європи (ССВЕ) 23 грудня 2016 року надсилала на адресу керівництва Української держави так званого інтервенційного листа, в якому посилалася на те, що незалежність адвокатської професії та її самоврядність визнаються як Рекомендаціями Ради Європи від 25 жовтня 2000 року, так і Основними принципами ООН щодо ролі адвокатів (14 грудня 1990 року). Також, ключові документи ССВЕ, як-от Хартія основних принципів європейської юридичної професії та Кодекс поведінки європейських адвокатів на рівні з іншими визнають незалежність професії та її самоврядність ключовими цінностями.

 

Знаючи про ситуацію з закритим процесом схвалення проекту закону “Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ССВЕ закликала надалі утриматися від запровадження будь-яких змін до профільного законодавства без консультацій з Національною асоціацією адвокатів України.

 

У зв’язку з цим, від імені Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова звертається з проханням невідкладно вжити заходів щодо виправлення ситуації, а також активно залучити НААУ до процесу обговорення та остаточного узгодження редакції проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція) та інших пов’язаних законодавчих актів України».

 

Крім того, голова НААУ прохає направити цей законопроект до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) для надання висновку про відповідність європейським стандартам та цінностям ще до внесення його до Верховної Ради України.