Головний зміст

gold vsapravda info d7f3aУрядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини надіслав до Вищого адміністративного суду України лист щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Лазаренко та інші проти України», яке 27 вересня 2017 року набуло статусу остаточного.

 

 

 

 

 

Відповідно до цього листа, ВАСУ нагадує адміністративним судам першої та другої інстанції про необхідність належного повідомлення учасників справ.

Цим рішенням визнано порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з порушенням принципу рівності сторін внаслідок неповідомлення заявників про апеляційні провадження у їхніх справах.

Так, у цій справі заявників не було повідомлено про апеляційні провадження у їхніх справах, внаслідок чого вони були позбавлені можливості надати свої коментарі щодо поданих апеляційних скарг.

Європейський суд, розглядаючи скарги заявників, вказав про необхідність використання рекомендованої письмової кореспонденції при відправленні судових документів, а також необхідність повернення до суду особою, яка відправляла документ, доказів відправлення цього документа та необхідність збереження судом цього доказу у судовій справі.